Prima primărie din țară care răscumpără un bordel ca să facă o grădiniță
- Georgeta Petrovici
- 24 februarie 2017, 00:00
Consilierii locali din Timișoara au votat în unanimitate achiziționarea celebrei case de toleranță Șari neni, care costă 120.000 de euro
A durat doi ani, dar a fost cu folos pentru unii. Primăria Timișoara bifează o nouă premieră națională: este prima administrație publică locală cu bordel. Unul pe care l-a achiziționat legal. În ședința Consiliului Local de marți, aleșii timișorenilor au stabilit să cumpere fostul bordel Șari neni, celebru între cele două războaie, cu suma de 120.000 de euro. Negocierile au început acum doi ani. Imobilul, situat pe strada Romulus nr. 32, are o suprafaţă de 464,34 mp, distribuiți pe un nivel și subsol.
FOTO: Șari neni, de pe strada Romulus nr. 32 FOTO: ADI PÎCLIȘAN
Cumpărat de la un avocat
Edilul Nicolae Robu a dat undă verde achiziției bordelului încă de anul trecut, și a cerut separarea în cartea funciară a sparțiului efectiv în care a funcționat lupanarul, de cel al unor magazii, care au fost și ele oferite spre cumpărare primăriei, contra altor 60.000 de euro, însă consilierii s-au opus. Co-proprietar al clădirii este un avocat inculpat într- un dosar DNA, Marin Bîlc. Acesta este acuzat că a făcut parte, alături de fostul șef al Poliției Timiș și fostul șef al SIF, dintr-o grupare inițiată de Iulian Boţ, zis „Viscol”, liderul unui clan ţigănesc din Lugoj, ce făcea afaceri ilegale cu mașini. Anul trecut, Robu a admis că le-a cerut consilierilor să cumpere bordelul la propunerea unui alt membru PNL, care a venit la el în audiență. Conform declarațiilor edilului, în fostul stabiliment de moravuri ușoare se va amenaja o grădiniță, ori se vor face locuințe sociale.
Fetele vorbeau cursiv franceza
Înainte de anii '30, pe strada Romulus nr. 32 din Timișoara, a apărut cel mai frecventat stabiliment cu felinar roșu la intrare, din vestul României. Bordelul era cunoscut după numele matroanei, Șarlota (Charlotta) Földessy. Lupanarul funcționa asemeni oricărui bordel de lux din România acelei perioade. La Șari neni, aparent, era un restaurant cochet, din care se ajungea, printr-un coridor secret, direct în patul unor frumuseți locale ale momentului, cu care domnii își satisfăceau toate fanteziile. Fetele erau instruite majoritatea în străinătate, vorbeau cursiv franceza și se îmbrăcau la casele de modă de la Paris.
„Era un restaurant, fetele cântau la pian, se făcea conversație, abia apoi se urca în camere”, relatează istoricul Ion Hategan. Azi, ajunși bunici sau străbunici, unii dintre foștii clienți ai stabilimentului rememorează serviciile „ireproșabile” din tinerețea lor. Șari neni avea întotdeauna pregătite pentru vizitatori două meniuri „a la carte”: unul cu de-ale gurii, și altul cu fetele sale imortalizate de fotografi celebri, în posturi erotice. După naționalizare, comuniștii au transformat locul în bufet, care, după Revoluție, sub numele „Intim”, s-a redeschis ca restaurant și hotel.