Prima „naștere virgină” la o femelă de crocodil. Cum a fost posibil
- Emma Cristescu
- 9 iunie 2023, 07:41
Oamenii de știință au anunțat că au descoperit prima „naștere virgină” la o femelă de crocodil din Costa Rica. Reptila nu a avut contact cu masculi timp de aproximativ 16 ani, iar aceștia încearcă să găsească o explicație.
Oamenii de știință au înregistrat prima „naștere virgină” la o femelă de crocodil din Costa Rica. Reptila se afla în captivitate de 16 ani și nu a avut contact cu masculi, dar a reușit să producă un făt complet format, care era 99,9% identic genetic cu ea.
Cercetătorii au declarat că această descoperire oferă „perspective tentante”, sugerând că strămoșii săi evolutivi, cum ar fi dinozaurii, ar fi putut fi capabili de auto-reproducere. Partenogeneză facultativă sau nașterea virgină a fost documentată la specii de păsări, pești, șopârle și șerpi, dar oamenii de știință nu credeau că este posibilă și la crocodili.
„Cei mai noi membri ai acestui grup sunt crocodilii, iar aceștia li se alătură păsărilor”, a explicat unul dintre oamenii de știință. „Între acestea sunt pterozaurii și dinozaurii”, s-a menționat. „Știm acum că această formă specifică de partenogeneză apare atât la crocodili, cât și la păsări. Se întâmpla și la strămoșii evolutivi ai acestui grup, care erau reptile. Ca atare, este foarte probabil ca atât pterozaurii, cât și dinozaurii să fi avut capacitatea de a se reproduce prin partenogeneză”, au mai spus cercetătorii.
Este procesul prin care un ovul se transformă într-un embrion fără a fi fecundat de spermatozoizi. Crocodilul american (Crocodylus acutus) a fost luat în captivitate în 2002, când avea doi ani, și a fost plasat într-o incintă din Costa Rica. Ea a stat 16 ani singură și nu a intrat în contact cu alte reptile.
Cum apare partenogeneza facultativă
În ianuarie 2018, îngrijitorii de la grădina zoologică au descoperit un cuib de 14 ouă și un făt format. Analiza genetică a țesuturilor de la inima fătului și de la pielea vărsată de mamă a relevat o potrivire de 99,9%, adică fără tată.
Cercetătorii au descoperit că partenogeneza facultativă apare doar atunci când o specie se confruntă cu condiții dificile sau nefavorabile, potrivit The Guardian.