Problemă neaşteptată pentru planul-minune de salvare a Europei. Unele ţări nu vor să fie salvate

Problemă neaşteptată pentru planul-minune de salvare a Europei. Unele ţări nu vor să fie salvate

Ministrul de finanţe irlandez, Michael Noonan, a declarat pentru Reuters că ţara sa nu intenţionează să participe la programul de cumpărare de obligaţiuni anunţat joi de preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Noonan a atras atenţia că în momentul de faţă Irlanda are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, iar până la încheierea acestuia, în decembrie 2013, nu intenţionează să intre în programul propus de BCE. Ulterior ar putea fi luată decizia de a participa, dar doar în caz de urgenţă.

Ministrul de finanţe irlandez a mai precizat că dacă partenerii europeni vor fi de acord cu tăierea unei părţi a datoriei băncilor irlandeze, aşa cum se discută în prezent, ţara ar putea reveni pe pieţele de obligaţiuni pe termen lung, nemaiavând nevoie de împrumuturi de urgenţă.

Potrivit acestuia, nu mai este o prioritate pentru Guvernul irlandez participarea Băncii Centrale Europene la finanţarea pe termen mediu a băncilor locale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat lansarea unui program de cumpărare nelimitată de obligaţiuni ale statelor din zona euro aflate în dificultate, ţările vizate fiind în principal Spania, Italia, Portugalia şi Irlanda, ale căror obligaţiuni de stat au ajuns la dobânzi foarte mari. În schimb, ar trebui ca aceste ţări să accepte implementarea unor măsuri de reformă fiscală ce vor fi gândite, cel mai probabil, de cei de la Fondul Monetar Internaţional.