Prima imagine realizată de telescopul spațial Webb. Va schimba modul în care vedem universul

Sursa:NASA

Imaginea a fost prezentă la Casa Albă de președintele Joe Biden. Telescopul Webb este capabil să imortalizeze cele mai îndepărate și vechi galaxii.

Președintele Joe Biden a prezentat una dintre primele imagini transmise de telescopul Webb. Specialiștii spun că este cea mai profundă vedere a universului surprinsă vreodată.

Imaginea arată SMACS 0723, unde un grup masiv de galaxii acționează ca o lupă pentru obiectele din spatele lor. Numită lentilă gravitațională, aceasta a creat prima imagine profundă a lui Webb a galaxiilor incredibil de vechi și îndepărtate. Unele dintre aceste galaxii și grupuri de stele nu au mai fost văzute până acum. Clusterul de galaxii este prezentat așa cum a apărut acum 4,6 miliarde de ani.

„Această porțiune din vastul univers acoperă o porțiune de cer de dimensiunea aproximativă a unui grăunte de nisip ținut la distanță de cineva de pe pământ”, potrivit unui comunicat al NASA.

Țintele lui Webb

NASA a împărtășit și primele ținte cosmice ale telescopului Webb: Nebuloasa Carina, WASP-96b, Nebuloasa Inelului Sudic și Quintet-ul lui Stephan. Situată la 7.600 de ani lumină distanță, Nebuloasa Carina este o pepinieră stelară, unde se nasc stelele. Este una dintre cele mai mari și mai strălucitoare nebuloase de pe cer și găzduiește multe stele mult mai masive decât soarele nostru.

Studiul lui Webb asupra giganticei planete gazoase WASP-96b va fi primul spectru plin de culori al unei exoplanete. Descoperit în 2014, WASP-96b este situat la 1.150 de ani lumină de Pământ. Are jumătate din masa lui Jupiter. Nebuloasa Inelului Sudic, numită și „Eight-Burst”, se află la 2.000 de ani lumină distanță de Pământ. Această mare nebuloasă planetară include un nor de gaz în expansiune în jurul unei stele pe moarte, scrie cnn.com.

Vederea telescopului spațial asupra Quintetului lui Stephan va dezvălui modul în care galaxiile interacționează între ele. Acest grup compact de galaxii, descoperit pentru prima dată în 1787, este situat la 290 de milioane de ani lumină distanță în constelația Pegasus.

Misiune pe termen lung

Acestea vor fi primele dintre multele imagini care fi surprinse de Webb, cel mai puternic telescop lansat vreodată în spațiu. Misiunea, estimată inițial să dureze 10 ani, ar putea fi prelungită la 20 de ani.

„Webb poate vedea înapoi în timp imediat după Big Bang căutând galaxii care sunt atât de departe, încât luminii i-a luat multe miliarde de ani pentru a ajunge din acele galaxii la noi. Webb este mai mare decât Hubble, astfel încât să poată vedea galaxiile mai slabe care sunt mai departe”, a spus Jonathan Gardner, cercetător principal adjunct al proiectului Webb la NASA.