Joi, 20 ianuarie, a fost organizată prima gală din România pe tema sustenabilității și protecției mediului. Organizatorul a fost Green Report, publicație specializată pe probleme de mediu, și a acordat 12 premii.
Green Report a organizat prima gală din România dedicată proiectelor sustenabile sub tema „Al 12-lea ceas”. Plecând de la ideea că în „al 12-lea ceas” trebuie să acționăm cât mai concret, deoarece acum este o nevoie mai mare ca niciodată, Green Report a decis să premieze cele mai inovative proiecte în materie de sustenabilitate, care prin caracteristicile lor scad amprenta companiilor/instituțiilor publice asupra mediului.
„Dacă premiem o companie pentru că a reușit, prin filosofia sa de a afaceri, să vină cu un proiect sustenabil, care protejează mediul, resursele acestuia, cu siguranță vor mai urma și altele puterea acestui exemplu. La fel de important este să scoatem în evidență proiectele acelor autorități locale, ce au dus la o dezvoltare mai curată a unei localități, că vorbim de transport nepoluant sau de eficiență energetică sau de o nouă abordare, supusă principiilor sustenabilității, a dezvoltării unei zone, la fel, sunt convins că succesul acestora va inspira și pe alții”, a declarat Barna Tanczos, Ministrul Mediului.
Printre invitați s-a aflat și Andrei Corlan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului, care a înmânat premiul pentru „Excelență în transport sustenabil”: „Ne-am unit având același scop: lupta pentru un mediu curat. Anul acesta Ministerul Mediului lansează cel mai cuprinzător proiect de conștientizare și educație ecologică. Când vorbim de protecția mediului vorbim în primul rând de prevenție. Nu cred că există o prevenție mai bună decât aceea de a educa și de a inocula într-o minte tânără conștiința că doar un mediu curat poate asigura un viitor acestei planete.”
Premiul pentru economie circulară
Asociația Ateliere Fără Frontiere a câștigat două premii în cadrul galei. Primul a fost primit de către Directorul General, Damien Thiery, pentru „Excelență în economie circulară”, și înmânat de Marius Brînzea, Directorul de Strategie al Reciclad’OR.
„Procesul de jurizare a luat în considerare doar proiectele care au reflectat conceptul de economie circulară, adică modelele de producție și consum care implică partajarea, recondiționarea și reutilizarea resurselor și materialelor cât mai mult posibil”, a explicat Marius Brînzea.
Această categorie a fost câștigată de doi participanți, Ateliere Fără Frontiere și Roumasport (Decathlon), ambii evaluați cu același număr de puncte.
„Proiectele eligibile au fost determinate de modul în care acestea au reflectat aspecte de design circular, grad de utilitate prin menținerea în circuitul economic cât mai mult posibil a materialelor și produselor, gradul în care acestea au contribuit la regenerarea sistemelor naturale și nu în ultimul rând, inovația și complexitatea proiectelor. S-au înscris foarte multe proiecte la această categorie, ceea ce demonstrează că industrializarea conceptului de economie circulară începe, cu pași mici, să devină o realitate în România”, conchide Marius Brînzea, Directorul de Strategie Reciclad’OR.
Ateliere Fără Frontiere a câștigat și premiul pentru „Excelență în Agri-Food”, primit de Lorița Constantinescu, Directorul de Dezvoltare al Asociației: „Mulțumim tare mult, este o onoare. Aș vrea să mulțumesc tuturor colegilor mei. Am muncit mult, am depus mult efort, și ne așteptam să primim cel puțin o parte din premiu”
Cristian Matei, primarul din Turda, dublu premiat
Primarul Municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, a fost la rândul său prezent la Gala Green Report, de unde a plecat acasă cu două premii: „Excelență în transport sustenabil” și „Excelență pentru orașe sustenabile”.
„Poate merităm acest premiu, poate nu, vreau să vă spun că am considerat un lucru firesc să eliminăm un transport total neproductiv, murdar și haotic, al unei companii private care se derula la momentul când am preluat primăria. Am reușit să aducem 20 de autobuze electrice, fiind singurii din România care avem transport electric urban în regie proprie 100% electric. Au trecut 2 ani, mașinile merg foarte bine și ne gândim să mai cumpărăm 30”, a mărturisit, modest, Cristian Matei.
Agricultura neconvențională, premiată
Premiul pentru „Excelență în gestionarea consumului de apă” a fost câștigat de Fresh Microgreens. „Am primit acest premiu pentru proiectul Microsera, sere plasate în mai multe lanțuri de magazine, Kaufland, Carrefour, Metro, unde produsele sunt crescute chiar în locul în care se consumă. Zero amprentă de carbon pentru transport. Ceea ce este cel mai important este consumul de apă, redus la 5%, față de ceea ce se consumă în agricultura convențională. Apa este complet recirculată, nu se pierde nimic prin evaporare sau prin disiparea în sol. Sperăm să mergem mai departe cu inițiativele sustenabile”, a declarat Victor Potra, reprezentant al companiei.
Prima școală din România cu emisii zero de carbon
Grațiela Petcu este directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Ioan Jilinschi” din Vernești și s-a întors acasă, la elevii săi, cu premiul pentru „Excelență în leadership de mediu”.
„Noi suntem o școală din apropierea orașului Buzău despre care cu siguranță veți mai auzi la galele următoare. Suntem prima școală din România cu zero emisii de carbon. Putem fi un exemplu pentru că nu este o inițiativă a primăriei, ci este inițiativa școlii susținută de Green Group Buzău, Romanian Business Leaders și de proiectul Merito. Vă transmit că speranță există din partea colegilor mei și mai ales a elevilor mei și să știți că noi avem un crez: «Respectul pentru viitor se poate învăța la orice vârstă»”, a transmis doamna directoare. Premiul a fost înmânat de George Stânga, președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputaților.
Proiectele au fost punctate de către un juriu format din: Marius Brînzea - Directorul de Strategie Reciclad’OR, Mihai Moia - Directorul Executiv ROENEF, Ramona Jurubiță - Country Managing Partner KPMG România, Adreea Mitiriță - Partner PwC România, Laura Ciobanu - Manager Schimbări Climate și Sustenabilitate EY România și Alexandra Zbuchea - Prpdecana Facultății de management de la SNSPA. În total au fost 74 de proiecte eligibile înscrise pentru cele 11 categorii de premii.