Senatoarea australiană Larissa Waters a devenit prima femeie politician din țara sa, care și-a alăptat copilul în Parlamentul național.
Waters, care face parte din Partidul Verzilor, de stânga, și-a hrănit, ieri, în timpul ședinței din plen, fiica, pe nume Alia joy, în vârstă de de doar două luni.
Caemra inferioară a Parlamentului s-a alăturat Senatului, anul trecut, și permite alăptarea, dar nicio femeie din Parlament nu a făcut asta până acum, relatează BBC.
În 2015, în Australia a fost mediatizat un scandal, după ce secretarul general al Parlamentului, Scott Buchholz, i-a cerut ministrului Kelly O'Dwyer să „folosească mai mult pompa de muls, pentru a nu lipsi de la vot din cauză că trebuie să-și alăpteze copilul nou-născut”. Conform regulilor locale, mamele care alăptează pot să-și exprime votul în Parlament prin mandatar.
„Avem nevoie de mai multe femei și mai mulți părinți în Parlament”, a scris ieri Larissa Waters pe Facebook. „Avem nevoie de locuri de muncă mai prietenoase pentru familii, mai flexibile, unde părinții să-și permită să-și lase copiii în grija altora”, a explicat femeia.
Senatorul labirist Katy Gallagher a declarat că momentul este unul ce merită notat, pentru că femeile fac asta în parlamentele mai multor state din lume, iar acum a venit rândul Australiei.
„Femeile vor continua să aibă copii și dacă vor să-și facă treaba bine, și la muncă și să aibă grijă și de bebeluși...realitatea este că trebuie create condiții pentru asta”.
Până anul trecut, parlamentarii din Camera inferioară, Camera Reprezentanților din Parlamentul australian, puteau să-și ia cu ele bebelușii doar în birourile lor sau în galeriile destinate publicului, nu și în sala propriu-zisă a plenului.
Politicienele își pot alăpta bebelușii în Senat încă din 2003, precizează BBC.
Subiectul este unul sensibil și controversat în multe parlamente ale lumii.
În 2016, în Spania, Carolina Bescansa, din partidul Podemos (Putem) a fost criticată și lăudată, în aceeași măsură, pentru că și-a luat copilul în Parlament, unde l-a alăptat.
În 2010, europarlamentara italiană Licia Ronzulli și-a luat fetița cu ea în plen și de atunci micuța a devenit aproape o prezență permanentă la ședințele parlamentare.
În Marea Britanie se ia în considerare acordarea acestui drept mamelor, dar există temeri privind posibilitatea ridiculizării din partea tabloidelor, conform sursei citate.