Cum a murit prima femeie amiral din istorie

Cum a murit prima femeie amiral din istorie Laskarina Bouboulina. Sursa foto: Wikipedia

Laskarina Bouboulina s-a născut la Constantinopol la 11 mai 1771. A venit pe lume într-o temniță din capitala otomană. Avea origine mixtă, arvanită (albaneză) și greacă.

Familia sa era una de negustori și navigatori de pe Insula Hydra, faimoasa insulă care va furniza mulți eroi în Războiul Grec de Independență, declanșat la 25 martie 1821.

Ea era fiica unui căpitan, Stavrianos Pinotsis și a soției lui Skevi. Aceștia fuseseră parte a unui complot declanșat de amantul țarinei Ecaterina, Orlov în timpul conflictului soldat cu Pacea de la Kuciuk Kainardji. După moartea soțului, Skevi s-a căsătorit cu Dimitrios Lazarou-Orlof, având alți 8 frați vitregi. Laskarina a copilărit mai întâi pe Hydra, apoi după recăsătorirea mamei sale, la Spetses, oraș de mare importanță în lupta grecilor pentru independență.

Laskarina va avea doi soți, pe Dimitrios Yannouzas, apoi cu bătrânul armator Dimitrios Boubulos, care i-a lăsat averea și vasele sale, el murind într-o luptă cu algerienii la 1811.

Ne puteți urmări și pe Google News

Laskarina Bouboulina

Laskarina a fost mereu în dispută cu otomanii, care la 1816 ar fi dorit să îi confiște navele de comerț și averea imobilă.

Având cunoștințe la nivel înalt în Rusia, ea a mers la Constantinopol, la Pavel Stroganoff, ambasadorul rus la Contantinopol care a cerut pentru ea protecție și a trimis-o în Crimeea. Prin propriile sale relații, Laskarina a ajuns la sultana valide, mama sultanului Mahmud II care i-a garantat în schimbul unei mite generoase, imunitatea.

Așadar, după trei luni în Crimeea, Laskarina a venit acasă la Spetses. Era supus rus, deci otomanii nu o mai puteau atinge cu nimic cât timp relațiile diplomatice bilaterale funcționau.

În Crimeea, intră în contact cu alți negustori greci. Aflase de înființarea la Odessa, a Eteriei și decide să se afilieze clandestin (fără nume și adeziune), cumpărând arme, dotând nave.

Pe cheltuiala ei, mituind pașalele otomane, până în 1820, construiește o navă mare, cu mult peste standardele uneia comerciale, pe care o va boteza Agamemnon și care va deveni navă amiral a independenței grecești.

A recrutat personal luptători din Spetses, a înarmat oamenii, navele, iar navele vechi le-a dotat ca să poată fi nave de sprijin. În 13 martie 1821, Agamemnon arborează la catarg marele pavoaz, un steag grecesc inspirat de steagurile bizantine ale Comnenilor. Unul din fiii săi, Dimitris a murit în mai 1821 la Argos.

Este considerată persoana care a realizat și condus cu succes blocada de la Napflion, pentru că 8 nave ale ei au oprit acolo flota otomană.

Acuzată și arestată

Se aliază în septembrie 1821 cu Theodoros Kolokotronis, erou al independenței Greciei, fiica ei, Eleni devenind soția, fiului lui, Panos.

În 1824, între greci izbucnește un conflict fratricid, iar Bouboulina este acuzată și arestată ca fiind agenta lui Kolokotronis care devenise indezirabil.

Cum a sfârșit Laskarina

La 22 mai 1825, murea în timpul unui conflict matrimonial, eroina greacă Laskarina Bouboulina, prima femeie amiral din istorie.

Exilată ulterior, la Spetses, Laskarina s-a confruntat cu familia Koutsis. Fiica acestei familii a fugit cu fiul Laskarinei, Gheorghios. Hristodoulos Koutsis, însoțit de un grup de bărbați înarmați, a venit la reședința Laskarinei pentru a tranșa chestiunea. Curajoasă, Laskarina a ieșit la balcon și i-a solicitat lui Koutsis să plece de pe proprietatea sa. În schimbul de replici și amenințări, dintr-o direcție necunoscută, cineva a ochit și a tras un foc de armă, nimerind-o în frunte pe Laskarina, care a murit pe loc. Astfel, era eliminată una din cele mai cunoscute eroine din istoria universală