Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio-RadiRo

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio-RadiRo

Cea mai nouă invitaţie adresată publicului amator de muzică clasică din ţara noastră: prima ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio- RadiRo.

  • Câştigă invitaţii la Festival! Înscrie-te în concurs aici!

În perioada 23 - 29 septembrie, Festivalul RadiRo îşi propune să aducă în faţa publicului orchestre radio de renume din întreaga lume, oferindu-i acestuia şansa de a le audia şi altfel decât pe calea undelor. "Festivalul este coprodus de Radio România, una dintre cele mai importante şi constante instituţii în ceea ce priveşte promovarea muzicii clasice pe teritoriul ţării noastre", spune Raluca Bujor, reprezentant al biroului de presă al Festivalului.

Orchestre prestigioase

Anul acesta publicul este chemat la o întâlnire "live" cu orchestre ce-au făcut deja înconjurul lumii pe calea frecvenţei radio: Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, BBC Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France şi Orchestra Naţională Radio. Concertele vor avea loc la Sala Mare a Palatului, respectiv Studioul de Concerte "Mihail Jora" al Radiodifuziunii (Sala Radio).

Partenerul principal al întregului Festival este Enel România. Întregul festival este însufleţit şi poartă amprenta personalităţii directorului său artistic, renumitului dirijorul şi pianist Christian Zacharias. Evenimentul din această toamnă îşi propune să fie un moment tonic, emoţionant şi cu adevărat personal pentru public.

De asemenea, un astfel de festival oferă orchestrelor radio din întreaga Europă posibilitatea unei întâlniri şi a unei evoluţii laolaltă, aşa cum a declarat acelaşi Christian Zacharias pentru Radio România Muzical: "Cred că este minunat să aduci pe scenă orchestre ale radiodifuziunilor, ca idee centrală, pentru că Radio România este organizator al acestui eveniment, care are două orchestre, iar schimbul cultural în Europa este cu adevărat foarte fructuos. Posibilităţile de difuzare prin radio sunt extraordinare". Un simbol al unificării Europei

Zacharis mai consideră că acest Festival "poate fi un simbol al unificării Europei pentru că toate aceste ansambluri europene pot evolua împreună pentru a prezenta cele mai frumoase lucrări ale muzicii clasice". "Cred că folosirea acestei reţele şi invitarea partenerilor într-un festival este un început minunat pentru un festival. Sigur, apoi sunt înglobate şi alte idei, dar acesta este cadrul! Iar în al doilea rând să nu uităm calitatea orchestrelor radio din zilele noastre! Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen este între primele 3 sau 4 orchestre ale lumii! Nivelul acestor ansambluri pot spune că uneori îţi taie respiraţia! Este o idee foarte bună să aduci orchestrele radio în acest cadru", conchide renumitul dirijor.

Dorinţa organizatorilor este ca Festivalul RadiRo să se desfăşoare în fiecare an de pauză al ediţiilor Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", oferind astfel publicului meloman şansa de-a se întâlni anual cu ansambluri şi solişti de prestigiu.

  • Vezi aici programul Festivalului RadiRO

Ne puteți urmări și pe Google News