Oamenii de știință au dezvăluit ieri că au reușit să cloneze două maimuțe, scoțând în evidență potențialul de a "clona" chiar și oameni în viitor.
Folosind tehnica care a dus la oaia Dolly, un laborator chinez a creat prima clona din lume: o pereche de macaci identici.
Cercetătorii au declarat că au eliminat bariera finală pentru clonarea umană și au oferit speranțe pentru viitoarele tratamente pentru boala Alzheimer, Parkinson dar și alte afecțiuni.
Maimuțele sunt cele mai umane animale care urmează să fie create prin "clonarea adevărată" - copierea efectivă a ADN-ului unui singur individ.
Mu-Ming Poo, din echipa de cercetare din Shanghai, a fost întrebat dacă aceeași metodă ar putea fi folosită pe celulele umane. El a răspuns: "Da. O maimuță macac este o specie de primate, oamenii sunt primate - bariera tehnică este ruptă acum”.
Dar câțiva oameni au spus că dezvoltarea este îngrijorătoare. Suntem ingrijorati de faptul ca aceasta este o piatră de hotar pentru crearea de clone umane, a spus dr. David King, din grupul de lobby Human Genetics Alert.
"Deși se pare că ar fi dificil din punct de vedere tehnic, cei care au suficiente resurse financiare și ambiția de a fi primii care creează un copil clonat vor încerca probabil", a mai spus acesta.
Maimuțele - Zhong Zhong și Hua Hua - sunt primele care urmează să fie clonate utilizând tehnica de transfer cu celule somatice. ADN-ul a fost luat dintr-o celulă de fetus macac, pus într-un ou și fertilizat artificial pentru a forma un embrion mai târziu născut printr-o mamă surogat, scrie DailyMail.