„Prietenul rușilor” a plecat de la Casa Albă

Demisia consilierului pentru securitate națională al președintelui Donald Trump a fost rapidă, dar gestul nu elimină toate suspiciunile legate de legăturile cu Rusia ale administrației

Michael Flynn a demisionat, luni seara, după ce a fost acuzat că l-ar fi mințit pe vicepreședintele Mike Pence - care l-a apărat, într-un interviu la televiziune - în privința discutării sancțiunilor economice împotriva Mosovei cu ambasadorul rus în SUA, înainte de a ajunge la Casa Albă.

Gestul său ar fi încălcat legea care spune că cetățenii simpli nu se pot implica în diplomație și în politica externă a țării.

Saga lui Flynn

Demisia fostului general de armată, la doar patru săptămâni după preluarea funcției, este o palmă pentru Donald Trump și pentru Casa Albă, care are deja mai multe conflicte de rezolvat în plan intern.

Implicațiile poveștii lui Flynn nu se opresc aici. Departamentul de Justiție a avertizat, luna trecută, Casa Albă, că Flynn nu a spus adevărul în legătură cu convorbirile telefonice pe care le-a avut cu ambasadorul rus, Michael Flynn, fiind suspectat că ar putea fi șantajat de ruși.

Nu se știe, deocamdată, dacă Trump știa că Flynn a discutat cu ambasadorul despre sancțiunile impuse Moscovei de SUA.

În scrisoarea de demisie, Flynn a recunoscut că „l-a informat incorect pe vicepreședintele ales și pe alții despre convorbirile cu ambasadorul rus”, la finalul anului trecut.

Interimar a fost numit în această funcție gen.lt. Joseph Keith Kellogg.

Cine va prelua funcția

Secretarul britanic al Apărării, Michael Fallon, declara, ieri, că „nu ar trebuie să ne facem iluzii, ci să fie foarte clar că Rusia nu se vede ca un partener al Occidentului, ci ca un competitor”.

Donald Trump ar putea numi în funcție un personaj controversat: fostul director al CIA, generalul în rezervă David Petraeus, judecat pentru că a încălcat regulile de securitate. Cariera lui s-a încheiat brusc după o anchetă a Departamentului de Justiție, care a arătat că Petraeus a dezvăluit informații clasificate unei femei, cu care avea o relație extraconjugală. A pledat vinovat și a plătit o amendă de 100.000 de dolari.

Reacția rușilor

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu comentează demisia, pentru că „este vorba despre o treabă internă a americanilor, o problemă a administrației Trump, nu are nimic de-a face cu noi”. Senatorul rus Aleksei Pușkov a scris, însă, în apărarea lui Flynn, că acesta a fost nevoit să demisioneze „nu din cauza unei greșeli, ci a unei campanii agresive împotriva lui”. „Trump este următoarea țintă”, a scris el, pe Twitter. Anterior, Peskov declarase că Flynn și ambasadorul nu au discutat despre ridicarea sancțiunilor în convorbirile lor. El a refuzat să ofere mai multe detalii.