Prietenii: mai buni decât medicamentele petru e elimină durerea!
- Căt ălina Curceanu
- 29 mai 2016, 00:00
De cele mai multe ori pentru a scăpa de dureri utilizăm diverse medicamente – așa-numitele „pain-killers”. Se pare insă că există o soluție mult mai plăcută și mai eficientă pentru a „imblanzi” durerea: să ne facem cât mai mulți prieteni! Un studiu recent demonstrează cum oamenii care au mulți prieteni sunt mai rezistenți la duerere decât cei singuratici.
Există situații în care o durere într-o parte a corpului nu ne dă pace pană când nu o "atacăm" cu medicamente specifice pentru eliminarea durerilor. Cine dintre noi nu a trecut vreodată printr-o astfel de situație? Durerile de cap sau de spate sunt, de exemplu, foarte răspandite. Acestea sunt supărătoare și de multe ori pot influența negativ calitatea vieții și a relațiilor cu cei pe care îi iubim sau activitatea de serviciu. Cum putem scăpa de dureri? Evident, dacă este vorba despre o cauză serioasă, pentru care este necesar un tratament medical, cel mai bun lucru este să mergem la medic și să urmăm sfaturile acestuia și tratamentul prescris. Dacă insă durerea nu este așa de insuportabilă și, mai ales, nu are o cauză care să ne pună în pericol sănătatea, am putea s-o eliminăm... crescând numărul de prieteni. Această este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători de la Universitatea din Oxford, Departamentul de psihiatrie. Cercetătorii erau interesați în modul în care creierul folosește endorfinele – aceste substanțe dau senzație de plăcere și ajută în a elimină (sau ține sub control) durerea și de modul în care acestea sunt generate.
Endorfinele pot luă naștere în mai multe moduri. Unul dintre acestea, cel studiat de cercetătorii de la universitatea din Oxford, are legătură cu numărul de prieteni – de activitatea noastră socială. Se pare că cu cât avem mai mulți prieteni, cu atât este mai mare capacitatea noastră de a genera endorfine care ajută inclusiv la ținerea sub control a durerii, dacă este cazul. Există și o altă modalitate de a genera endorfine: cei care fac activitate fizică intensă-la rândul lor au o cantitate de endorfine crescută. Este unul dintre motivele pentru care anumite persoane fac sport în mod intensiv. Ce anume au făcut cercetătorii? Cum au ajuns la concluzia că persoanele cu mai mulți prieteni rezistă mai bine la durere? Mai întâi cercetătorii au cerut participantolor la un test să completeze un chestionar în care erau întrebați câți prieteni au și cât de des sunt în contact cu aceștia. După această primă fază, participanții au fost supuși unui test fizic: se sprijineau cu spatele de un perete în poziția șezând (fără insă să aibă un scaun). Este o poziție destul de incomodă după câteva zeci de secunde! Cercetătorii au cronometrat timpul cât participanții rezistau în această poziție și, ulterior, au confruntat aceste informații cu cele din chestionarul legat de rețeaua socială a participanților. Au constatat astfel că cei care aveau mai mulți prieteni rezistau mai mult în poziția dureroasă și incomodă în care erau supuși în testul fizic. Cei fără prieteni renunțau mai rapid, tocmai din cauza durerii. Încercați și dumneavoastră! De aici cercetătorii au dedus că persoanele care își dezvoltă rețele sociale cu mulți prieteni-au capacitatea de a rezistă mai bine la dureri; prietenii sunt deci mai buni decât morfină (acesta era titlul unui articol care relata acest studiu). Persoanele care sunt deprimate au foarte puțini prieteni, ceea ce le face să fie inclusiv mai puțin rezistente la dureri. Cantitatea, dar și calitatea relațiilor noastre sociale