La Washington, Paris şi Moscova se vor da, anul viitor, lupte electorale pentru prima funcţie în stat. Rezultatele depind de opţiunea alegătorilor sau de sistemul politic împământenit.
Americanii, francezii şi ruşii vor ieşi anul viitor la urne pentru a-şi alege preşedintele. La Paris şi Moscova, configuraţia electorală este, în mare parte, completă, fiind deja cunoscuţi protagoniştii care se vor confrunta pentru prima funcţie în stat.
În SUA, necunoscuta rămâne candidatul Partidului Republican, cel care va încerca să îi smulgă democratului Barack Obama al doilea mandat la Casa Albă.
La Beijing, preşedintele Hu Jintao va face loc, în toamna lui 2012, lui Xi Jinping, ales de delegaţii Partidului Comunist să conducă China până în 2023.
SUA: Obama şi şansele pentru un al doilea mandat
Presa americană a scris, în repetate rânduri, că principalul competitor al preşedintelui democrat Barack Obama în cursa pentru încă un mandat la Casa Albă este criza economică. Astfel, cota de popularitate a liderului democrat s-a erodat constant într-un context economic şubrezit, marcat de o rată ridicată a şomajului, ajungând la 42 la sută, potrivit unui sondaj Gallup dat publicităţii acum o săptămână.
Din fericire pentru Obama, cursa internă pentru desemnarea candidatului republican la prezidenţialele din 6 noiembrie 2012 se desfăşoară haotic şi, pentru moment, niciunul dintre potenţialii rivali nu pare să îi pună în pericol fotoliul din Biroul Oval al actualului preşedinte. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/f-VZLvVF1FQ?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Rusia: Putin, reales, dar cu ceva emoţii
Rocada la conducerea ţării anunţată în septembrie nu a surprins pe nimeni. Anunţul schimbului de funcţii între preşedintele Dimitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin, după alegerile prezidenţiale din 4 martie, a venit doar ca o confirmare a unui scenariu des avansat de analişti.
Alegerile legislative din 4 decembrie, în care Rusia Unită, formaţiunea condusă de Putin, a obţinut la limită majoritatea parlamentară, şi manifestaţiile ample prin care opoziţia contestă rezultatele scrutinului de acum trei săptămâni pun sub semnul întrebării şansa ca Vladimir Putin să obţină un al treilea mandat la Kremlin încă din primul tur.
Un lucru e clar, popularitatea "omului forte" al Rusiei se clatină, dar nu atât de puternic cât să îl scoată din cursa electorală. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/g06ZN0glayY?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Franţa: Sarkozy, viitor incert la Palatul Élysée
Actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy, speră să câştige încă un mandat, însă confruntarea electorală, care va avea loc în luna mai, se anunţă dificilă. În cursa pentru Elysee, principalul contracandidat al lui Sarkozy este reprezentantul socialiştilor, François Hollande.
Majoritatea analiştilor consideră că, în al doilea tur de scrutin, Hollande va obţine o victorie zdrobitoare asupra lui Sarkozy. Conform celor mai recente sondaje de opinie, candidatul socialist şi-ar adjudeca 57% din voturi.
Socialiştii, care nu au mai dat un preşedinte din 1995, când s-a încheiat al doilea mandat al lui François Mitterand, îşi pun mari speranţe în avocatul de 57 de ani, în contextul unei scăderi dramatice a popularităţii lui Nicolas Sarkozy, amplificată de criza economică actuală. Alt candidat redutabil înscris recent în cursă este unul dintre cei mai aprigi rivali ai actualului lider de la Elysee, fostul premier Dominique de Villepin. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/D_559zlU8Yo?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
China: transfer de putere
Schimbări politice majore se anunţă în 2012 şi în ţara cu cea mai numeroasă populaţie din lume, China. Astfel, conducerea ţării va trece de la preşedintele Hu Jintao la Xi Jinping, în vreme ce Li Kegiang va prelua postul de premier de la actualul şef al guvernului, Wen Jiabao.
Cel mai probabil, Jinping, fiul unui fost lider al gherilelor comuniste, va fi uns oficial drept succesor al lui Jintao în octombrie 2012, la cel de-al 18-lea congres al Partidului Comunist Chinez. Funcţia, pe care o va exercita în două mandate a câte cinci ani, o va prelua efectiv din primăvara anului 2013.
Click pe imagine pentru a mări
"Obama va fi o victimă a crizei. Putin nu are rivali credibili"
Istoricul Vlad Nistor crede că, cel mai probabil, la Casa Albă va avea loc un transfer de putere, în timp ce la Kremlin se va instala confortabil actualul premier, în lipsa unei concurenţe redutabile.
Nu vor fi surprize anul viitor, la cele trei scrutine prezidenţiale importante care vor avea loc, consideră istoricul Vlad Nistor.
"Vladimir Putin va câştiga alegerile de anul viitor, în primul rând pentru că nu are contracandidaţi credibili", a declarat acesta pentru EVZ. "În al doilea rând, Rusia este o ţară în care o tradiţie democratică autentică nu există, ea se tot naşte însă de 20 de ani, şi din acest motiv societatea civilă, din ce în ce mai activă are încă probleme", a subliniat decanul Facul tăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.
Dacă va exista sau nu un tur al doilea în prezidenţialele din Rusia, asta depinde doar de modul în care opoziţia va reuşi să se coaguleze între timp, a mai apreciat Vlad Nistor.
Pronosticul său este la fel de ferm şi pentru scrutinul din SUA, din noiembrie 2012. "Este destul de greu de imaginat că Barack Obama va obţine un al doilea mandat. Un lucru e cert: principala victimă în Statele Unite a crizei economice globale va fi Barack Obama şi, implicit, Partidul Democrat. Dacă republicanii nu vor reuşi însă să găsească o soluţie coerentă, atunci vor mai exista şanse pentru un al doilea mandat al preşedintelui Obama", a explicat el.
Este greu de spus momentan dacă o schimbare de administraţie la Washington va avantaja sau nu România, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti au avut sprijinul atât al democraţilor, cât şi al republicanilor, a subliniat istoricul.
Lupta este deschisă în Franţa
În Franţa jocurile electorale nu sunt încă făcute, a precizat Vlad Nistor. "În pofida tuturor aşteptărilor, în ultima vreme Sarkozy pare a sta mai bine decât principalul său rival. De ce? Este inexplicabil pentru mine, dar cred că există un fel de carismă a acestui personaj. Şi faptul că s-a implicat, mai mult sau mai puţin, în eforturile de soluţionare a crizei din zona euro a dus la creşterea popularităţii sale", a comentat istoricul.
În final, ascensiunea lui Xi Jinping la putere va marca, în primul rând, imaginea Chinei, a subliniat Vlad Nistor. "China care, în pofida faptului că este una dintre ţările cel mai puţin afectate de criză, va ajunge să fie şi ea lovită. Interesul conducerii comuniste este ca percepţia globală a acestei ţări să nu fie cea de astăzi", a mai comentat acesta.
Xi Jinping este fiul lui Xi Zhongxun, cel care a lansat lupta de gherilă comunistă în nordul ţării, "epurat" însă de Mao Zedung în 1962. Zhongxun a fost reabilitat după ani buni de Deng Xiaoping, părintele reformelor din China. Din acest motiv, alegerea lui Xi Jinping este văzută ca aducând un plus de imagine Chinei. "Un lucru e cert: Barack Obama va fi principala victimă în SUA a crizei economice globale." VLAD NISTOR, istoric