Prezență-record la votul anticipat din Georgia, SUA

Kamala Harris și Trump. Sursa foto Youtube

Statul american Georgia a raportat o prezență-record la alegeri în prima zi de vot anticipat pentru Casa Albă, în care se înfruntă fostul președinte Donald Trump și actuala vicepreședintă Kamala Harris.

Georgia, stat intens disputat de Republicani și Democrați

Georgia este unul dintre cele câteva state cheie de luptă care urmează să decidă rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, iar prezența timpurie la vot ar putea arăta entuziasmul alegătorilor.

Statul Georgia a raportat, deocamdată, o prezență-record în prima zi de vot anticipat la alegerile din Statele Unite, dezvăluind un nivel ridicat de implicare în acest stat.

La câteva ore după deschiderea urnelor, oficialii electorali au raportat că peste 251.000 de alegători și-au exprimat deja opțiunea pentru Casa Albă.

Număr-record de voturi anticipate

Numărul alegătorilor de marți din Georgia a depășit recordul anterior al statului pentru prima zi de vot anticipat în persoană, stabilit în 2020. În acel an, 133.000 de rezidenți din statul Georgia s-au prezentat la vot.

„Începând de la ora 16 [ET], am depășit pragul sfert de milion cu 251.899 de voturi exprimate. Prezența la vot spectaculoasă. Rămânem fără adjective pentru asta”, a scris, pe X, Gabriel Sterling, directorul de operațiuni al Biroului Secretarului de Stat al Georgiei.

Sursa foto: pexels.com/david paterson

Din punct de vedere istoric, prezența mare la vot anticipat i-a favorizat pe democrați, dar ambele partide și-au îndemnat alegătorii să meargă devreme la vot în statele în care acest lucru este permis.

Reamintim că viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii nu este ales în mod direct, ci de un colegiu electoral în care fiecare stat trimite un număr de elector proporțional cu numărul de locuitori, care votează, toți, pentru candidatul care a strâns cele mai multe voturi în acel stat, într-un sistem de vot majoritar (câștigătorul ia totul).

De ce e importantă Georgia

Georgia are 16 voturi în colegiului electoral și este unul dintre cele șapte „state swing” (state care votează diferit de la un scrutin la altul - n.red.), care ar putea înclina fie spre Democrați, fie spre Republicani în acest ciclu electoral. Alte state disputate sunt: Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona, Nevada și Carolina de Nord.

Cursele strânse din acele state ar putea determina cine devine următorul președinte.

Ziua alegerilor – ultima oportunitate de a vota pentru cetățeni – este stabilită pentru 5 noiembrie.

În 2020, președintele Joe Biden a devenit primul democrat care a câștigat statul din 1992, o victorie atribuită în mare parte unei creșteri uriașe a votului afro-americanilor. Aceștia reprezintă aproximativ o treime din populația Georgiei. Dar diferența de doar 11.779 a stârnit un imens scandal la ultimele alegeri.

Locuitorii afro-americani votează covârșitor cu stânga radicală din Partidul Democrat, dar un sondaj recent al The New York Times și Siena College a arătat că cifrele Kamalei Harris sunt mai mici decât ale lui Biden din 2020.