Previziuni sumbre făcute de fermierii din Republica Moldova. Se anunță recolte catastrofale

Grâul european. Sursa Foto - Dreamstime

Fermierii din Republica Moldova s-au resemnat și nu au mari așteptări de la recoltele pe care trebuie să le obțină în acest an. Vremea nefavorabilă a creat probleme uriașe. În sudul Basarabiei se recoltează, deja, mazăre, orz de iarnă, grâu de iarnă și orz de primăvară, pe o suprafață aproximativă de 36.000 de hectare.

Se anunță recolte la nivelul celor obținute anul trecut doar în zonele în care au căzut suficiente precipitații, spun agricultorii.

Probleme mari pentru agricultorii din Republica Moldova

„Recolta grâului este la nivelul anului trecut. Primăvara ne-am bucurat, erau semne de roadă bună. Am folosit îngrășăminte cât a fost nevoie, însă acum în timpul recoltării, vedem că acest lucru nu a dat roade, deoarece nu au fost precipitații în perioada de vegetație a cerealelor. Dacă am cheltuit vreo 10-12 mii de lei la un hectar, iar după recoltare voi câștiga doar șase mii - aritmetica este clară”, a explicat Ivan Iularji, care administrează o suprafață de 1.000 de hectare de teren agricol, pe care se cultivă cereale.

„Lucrez ca tractorist din 1976 și de atunci s-au schimbat multe. Înainte era dificil, pentru că tehnica era alta, acum este mai bine. Recolta este puțin mai bună față de anul trecut, dar din cauza ploilor și a căldurii anormale, nu vom obține ceea la ce ne așteptam. Dar mulțumim Domnului și pentru asta”, a explicat Valentin Palic, vorbind despre așteptările care nu se vor împlini, în acest an.

Seceta a pus o piedică de netrecut

Grigorii Sabia, un alt fermier, a afirmat că, de exemplu, producția obținută la orzul de primăvară este una mai degrabă modestă.

„Până în prezent am recoltat o suprafață de 55 de hectare de mazăre, randamentul mediu a fost de două tone la hectar, orzul de iarnă a dat 3,5-3,6 tone la hectar. Recolta la orzul de primăvară e mai slabă din cauza secetei - am doar 0 tonă la hectar. Pe acest lan vedem o recoltă bună de grâu, ne așteptăm la circa 3,5 tone/ha”, a afirmat agricultorul, conform moldova1.md.