Criza economică şi financiară a făcut ca experţii de la Bruxelles să schimbe estimările anterioare.
Viitorul României arată destul de sumbru de la Bruxelles. Estimările cuprinse în prognoza de iarnă a Comisiei Europene (CE), publicate ieri, indică un deficit bugetar de aproape patru ori mai mare decât cel pe care se bazează Guvernul României şi o creştere economică mult mai mică decât cea programată de autorităţile române. În documentele publicate ieri, specialiştii CE s-au arătat mai pesimişti în privinţa economiei ţării noastre şi au redus estimările.
Menţionăm însă că autorii prognozei şi-au bazat analizele pe datele din bugetul publicat de fostul guvern. Astfel, CE şi-a redus estimarea privind creşterea economică de anul acesta de la 4,7% la 1,75%, urmând ca anul viitor produsul intern brut (PIB) să urce cu mai puţin de 2,5%, faţă de 5% previziunea precedentă. Inflaţia se va situa la 5,7% anul acesta, urmând să scadă până la 4% în 2010, se arată în documentul Comisiei. Deficit bugetar uriaş În ceea ce priveşte deficitul bugetar, reprezentanţii CE previzionează o valoare de 7,5% în 2009, de la 5,25% anul trecut. Ei au explicat că aceste estimări reflectă creşterea nesustenabilă a pensiilor, impactul reducerii contribuţ iilor sociale asupra bugetului, precum şi costurile legate de pensiile private obligatorii. În plus, în aceste condiţii economice dificile, la buget vor ajunge mai puţine venituri din taxe şi impozite, adaugă specialiştii CE, dând exemplu reducerea TVA pentru locuinţele sociale, neimpozitarea dobânzilor la depozite şi nici a câştigurilor realizate pe Bursă. Datorii publice mai mari
CE a adus estimări mai mici şi în privinţa deficitului de cont curent. Potrivit prognozei, acest indicator se va situa la 11,9% din PIB în 2009 şi la 11,1% din PIB anul viitor. Datoria publică se va adânci de la 15,25% din PIB în 2008 la peste 21% anul acesta, ajungând la aproape 27% anul viitor.
REACŢIA AUTORITĂŢILOR „Vom avea o creştere economică de 2,5%“ Cu toate că au fost alertate de prognozele pesimiste ale Comisiei Europene, autorităţile române au respins vehement posibilitatea ca acestea să se adeverească. Adriean Videanu, ministrul economiei, a declarat că ţinta actualului guvern este să încheie acest an cu o creştere economică de 2,5% şi cu un deficit bugetar de cel mult 2%. „Dacă am avea o guvernare iresponsabilă, am putea să ajungem la un deficit de 7,5%.
Dar construcţia bugetară pe care noi o facem este în jurul unui deficit bugetar de până la 2%, astfel încât România să îşi recâştige credibilitatea“, a spus Videanu, citat de Mediafax. El a mai precizat că ţinta de creştere economică asumată de executiv este „realistă şi bazată pe o valoare corectă a participării tuturor sectoarelor - industrie, agricultură, servicii - în ceea ce înseamnă PIB. La rândul său, Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor publice, a declarat, ieri, că estimările CE sunt justificate numai prin prisma rezultatelor bugetare de anul trecut: creştere economică de 7,9% şi deficit de 5,2% din PIB.
„În proiecţia noastră bugetară, ne-am asumat decizia de a ajusta deficitul public şi deficitul de cont curent până la valori sustenabile. Actualul guvern a adoptat o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor publice, luând în calcul chiar posibile modificări de ordin fiscal“, a precizat ministrul de finanţe, într-un comunicat. Comisia de Prognoză îşi revizuieşte estimările În opinia lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, „estimările făcute de guvern sunt mai realiste decât cele ale CE, deoarece autorităţile române sunt cu cifrele mai la zi“. El ne-a declarat că o creştere economică de 2,5% este „fezabilă“ dacă vom avea un an agricol normal şi dacă vor începe proiectele de izolare termică a locuinţelor. Estimările Finanţelor mai cuprind un curs mediu de schimb de 4 lei/euro, creşterea salariului mediu brut de la 1.600 la 1.693 de lei şi un deficit de cont curent de 10,3% dintr-un PIB de 579 de miliarde de lei.
Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a publicat, ieri, estimările revizuite, în scădere faţă de prognoza de toamnă. Datele publicate de CNP sunt cele pe care actualul guvern le-a anunţat deja şi pe care îşi bazează bugetul.
PESIMISM
Uniunea Europeană este în recesiune
Zona euro va intra în recesiune anul acesta, pentru prima dată de la introducerea monedei unice europene. Estimările publicate ieri de Comisia Europeană indică o scădere a PIB de 1,9% în zona euro. La nivelul întregii Uniuni Europene, recesiunea economică va fi de 1,8% în 2009. O uşoară revenire pe creştere a PIB cu 0,5% este aşteptată abia în 2010.
Potrivit estimărilor autorităţilor de la Bruxelles, anul trecut, economia UE a crescut cu 1%, iar cea din zona euro cu 0,9%. Criza în UE se manifestă şi prin creşterea numărului de şomeri. CE estimează pentru anul în curs un nivel al şomajului de 8,7% la nivelul UE, urmând să se adâncească în 2010 la 9,5%.
Inflaţia va scădea până la 1,2%, însă pe fondul unor perspective proaste privind creşterea economică. Ultimele previziuni ale CE conturează deficite bugetare ce depăşesc limita de 3% pentru 12 state membre. Aceasta în condiţiile în care bugetele statelor vor dispune de mai puţini bani, atât din cauza scăderii veniturilor, cât şi în urma stimulentelor fiscale.