Prețurile locuințelor din zona euro s-au majorat pentru prima dată în ultimul an

Prețurile locuințelor au crescut. Sursa foto: Wikipedia

Prețurile locuințelor din zona euro au crescut pentru prima dată în mai mult de un an, conform statisticilor oficiale care sugerează că ratele ipotecare mai mici alimentează redresarea pieței imobiliare din regiune.

Prețurile locuințelor din uniunea monetară au crescut cu 1,3% în al doilea trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de Eurostat. Creșterea vine după patru trimestre consecutive de contracții anuale.

Cererea de pe piața imobiliară

Cererea pe piața imobiliară europeană a scăzut pe măsură ce costul creditelor pentru locuințe a crescut de la începutul anului 2022. Însă ratele ipotecare au scăzut în acest an pe fondul așteptărilor ca Banca Centrală Europeană să reducă ratele dobânzilor. Rata cheie a depozitelor BCE se situează la 3,5% după ce a redus ratele în iunie și septembrie. Investitorii anticipează o nouă reducere de un sfert de punct luna viitoare.

„Prețurile locuințelor din zona euro încep să se redreseze în cele din urmă”, a declarat Tomasz Wieladek, economist șef pentru Europa la compania de investiții T Rowe Price. A adăugat că «accesibilitatea creditelor ipotecare s-a îmbunătățit semnificativ» ca urmare a unei piețe a muncii rezistente și a unei creșteri importante a venitului disponibil ca urmare a scăderii prețurilor la energie.

Creșterea salariilor

Franziska Biehl, economist la ING, a declarat că, pe lângă ratele ipotecare mai mici, redresarea sectorului imobiliar rezidențial a fost susținută de creșterea salariilor. Potrivit statisticilor oficiale, salariile cresc într-un ritm mai rapid decât inflația.

Cifrele separate publicate de BCE au arătat că rata medie a creditelor ipotecare pentru contractele noi a scăzut la 3,7 % în augus. Asta de la peste 4 % în noiembrie anul trecut. Media a fost de 1,3 la sută în ianuarie 2022.

BCE a început să majoreze ratele din 2022 ca răspuns la creșterea inflației, care a dus la creșterea costurilor ipotecare. Cu toate acestea, inflația din zona euro a scăzut la 1,8 % în septembrie. A coborât sub ținta pe termen mediu a BCE de 2 % pentru prima dată în ultimii trei ani. Și a deschis calea pentru noi reduceri ale dobânzilor.

Prețurile proprietăților

Comparativ cu trimestrul precedent, prețurile proprietăților din zona euro au crescut cu 1,8 % în cele trei luni până în iunie. Este cea mai rapidă creștere trimestrială din ultimii doi ani, conform datelor Eurostat. Pe piața imobiliară germană, puternic afectată, care a suferit șapte trimestre de contracție, prețurile locuințelor au crescut cu 1,3 % de la un trimestru la altul. Prețurile locuințelor în cea mai mare economie a Europei sunt încă la 12% de la vârful lor din 2022, în ciuda ultimei reveniri. Și au scăzut cu 2,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În multe piețe au fost raportate creșteri anuale ale prețurilor peste medie. Țările de Jos, Spaniași Portugalia au înregistrat creșteri ale prețurilor de aproape 8 % în al doilea trimestru. Prețurile anuale au crescut cu 10 % în Croația, cel mai nou membru al blocului monetar.

Prețurile locuințelor au revenit la creștere și în Italia. Acolo unde au rămas în urma mediei regiunii în ultimii cinci ani. Cu toate acestea, prețurile locuințelor din Franța au fost cu 4,6 % sub nivelul de acum un an.

Creșteri modeste

Andrew Kenningham, economist la firma de consultanță Capital Economics, a declarat că creșterile ulterioare ale prețurilor vor fi modeste. Asta deoarece costurile de împrumut mai scăzute ale BCE s-au reflectat deja în ratele ipotecare. Iar contextul economic mai larg pentru zona euro a fost „slab”.

„Nu ne așteptăm ca prețurile locuințelor să crească”, a spus el. „Germania se luptă cu scăderea competitivității. Iar Franța se confruntă cu o perioadă de austeritate”, informează ft.com