Republica Moldova. Prețurile medii de consum la produsele alimentare au scăzut cu circa 0,8%, în luna iulie față de luna iunie curent. Micșorarea pare a fi nesemnificativă în raport cu prețurile stabilite de producători pentru produsele agricole, care au scăzut cu 14,7% în prima jumătate a anului curent. Totodată, prețurile medii de consum sunt în ascensiune continue în ultimele luni.
Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), prețurile medii de consum în iulie s-au majorat față de luna iunie cu circa 0,2%; luna decembrie 2023 cu circa 4,2%; luna iulie 2023 cu 4,8%.
De ce au crescut prețurile
Creșterea prețurilor medii de consum a fost determinată de majorarea costurilor la bunurile nealimentare – cu circa 0,3%. Acest fapt a contribuit la creșterea costurilor medii de consum cu 0,1%.
Totodată, s-au majorat prețurile la serviciile prestate populației – cu circa 1,7%. Acest lucru, a contribuit la creșterea costurilor medii de consum cu 0,4%.
De asemenea, prețurile medii de consum la produsele alimentare, în luna iulie față de luna iunie s-au diminuat cu circa 0,8%. Micșorarea a contribuit la diminuarea prețurilor medii de consum cu 0,3%.
Cu cât s-au ieftinit produsele alimentare
În luna iulie, cel mai mult s-au ieftinit legumele – cu 4,9%, fructele – cu 3% și zahărul cu 0,3%. În aceeași perioadă, a crescut prețul la ouăle de găină – cu 10,4%.
În același timp, într-o singură lună, tarifele pentru serviciile medicale au crescut cu 16,7%. Cele pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare au crescut cu 7,9%. Concomitent, s-au redus serviciile transportului de pasageri – cu 0,8%.
În luna iulie, comparativ cu luna iunie, Republica Moldova a înregistrat o inflație de 0,2%. Aceasta a fost sub nivelul inflației înregistrate în Turcia (3,2%), Țările de Jos (1,5%), Polonia (1,4%), Belgia, Macedonia, Ungaria, (câte 0,7%). Totodată, în țări precum Cipru, Ucraina, Croația și Austria valoarea inflației a fost menținută la nivelul anterior.
Prețuri mai mici la producători - tot mai mari în magazine
Scăderea prețurilor pare a fi nesemnificativă în raport cu micșorarea costurilor de către producător la produsele agricole cu 14,7% în prima jumătate a anului curent. Astfel, costurile la produsele vegetale s-au micșorat în medie cu 19,5%, iar la cele animaliere - în medie cu 2,5%.
Datele BNS arată că preţurile producătorului la produsele vegetale în ianuarie-iunie 2024 s-au micșorat cu până la 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.
La legume – cu 31,0%, culturi cerealiere și leguminoase boabe – cu 25,9%, orz – cu 30,2%. La secară – cu 27,6%, porumb pentru boabe – cu 26,5%, grâu – cu 25,6%, ovăz – cu 25,0%, leguminoase pentru boabe – cu 13,2%. Prețurile la floarea soarelui s-au micșorat cu 21,4%, la cartofi – cu 8,5%, fructe sâmburoase – cu 7,7%.
La produsele animaliere, preţurile de vânzare la ovine și caprine în greutate vie au scăzut cu 37,5%, la ouă alimentare – cu 8,3% și nesemnificativ la lapte – cu 0,2%.
Costurile producătorului pentru produsele agricole în anul 2023 s-au redus cu 17,8% față de anul 2022. Astfel, prețurile la produsele vegetale s-au micșorat în medie cu 22,2%. Totodată, prețurile la produsele animaliere s-au majorat în medie cu 2,7%.