PREŢURILE de pe piaţa PETROLULUI ameninţate. ROMÂNIA direct interesată!

Arabia Saudită şi Rusia lucrează la un pact istoric. Cele două părţi doresc să ţină sub control livrările şi în acest fel, preţurile.

Riadul şi Moscova au în vedere un acord de până la 20 de ani, pentru a ţine sub control livrările de petrol la nivel mondial ale marilor exportatori.

România este direct interesată de evoluţiile de pe piaţa petrolului

Ţara noastră produce, prelucrează şi consumă produse petroliere, al căror cost este direct influenţat de preţul barilului pe plan internaţional.

Rusia îşi bazează construcţia bugetului pe veniturile provenite din exportul de petrol şi gaze naturale. Moscova a suferit o lovitură puternică în momentul în care preţul barilului de petrol a luat-o în jos. Economia Moscovei este puternic afectată şi în urma sancţiunilor impuse de comunitatea internaţională.

Riadul doreşte EXTINDEREA acordurilor existente

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că Riadul doreşte extinderea alianţei pe termen scurt de reducere a livrărilor de petrol, care a fost realizat în ianuarie 2017, după prăbuşirea preţurilor ţiţeiului.

”Lucrăm să trecem de la un acord pe un an la un acord pe 10-20 de ani. Avem un acord de ansamblu, dar nu şi pentru detalii”, a afirmat prinţul într-un interviu acordat mass media, la New York.

Un ACORD FĂRĂ PRECEDENT

Rusia, care nu a făcut niciodată parte din OPEC(Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), a colaborat cu organizaţia  în timpul crizelor anterioare de supraproducţie, dar un acord pe termen de 10-20 de ani ar fi fără precedent.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din cadrul OPEC, a recrutat Rusia şi alţi producători de petrol din afara OPEC pentru a ajuta la reducerea excedentului de ofertă de petrol.  Prăbuşirea preşurilor de la peste 100 de dolari pe baril în 2014 la sub 30 de dolari pe baril în 2016, a făcut acest lucru imperios necesar din punctul lor de vedere.

Ulterior, cotaţia petrolului şi-a revenit la 70 de dolari pe baril, dar creşterea rapidă a producţiei exploatărilor de şist din Statele Unite a plafonat cotaţiile.

Informaţiile referitoare la alianţa în domeniul petrolului vin într-o perioadă în care Riadul şi Moscova, care au o bună relaţie economică, nu au o la fel de bună relaţie pe plan politic. Moscova şi Riadul se află pe poziţii opuse în conclictul din Siria, spre exemplu.