La finalul anului, prețurile pe piața imobiliară ar putea fi mai mari chiar și cu 30-35% mai mult față de 2020. Cum se explică aceste majorări substanțiale.
Piața imobiliară înregistrează creșteri masive în ultima perioadă, iar până la finalul acestui an prețurile vor fi cu 30% mai mari decât în anul precedent. Una dintre cauzele majorării este legată de creșterea prețurilor la materialele de construcții.
Cum explică agenții imobiliari creșterea prețurilor
„Încă nu suntem la prețurile pe care preconizăm că le vom avea până la finalul anului", a declarat pentru Digi 24, Andrei Gherman, expert pe piața imobiliară. El a avertizat totodată că această majorare ar putea ajunge de fapt până la 30 – 35 %. Nu au crescut prețurile la apartamentele noi, ci și la cele vechi. Și asta pentru că și aici există o cerere foarte mare în comparație cu oferta existentă.
„Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, bugetul cumpărătorilor fiind limitat, ei s-au îndreptat spre imobile vechi, crescând cererea”, a mai declarat Andrei Gherman pentru sursa citată.
Creșterea este pe toată linia, și la locuințele cu curte proprie, care au fost la mare căutare odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus și adoptarea măsurilor restrictive. „Un alt motiv ar fi că se discută eliminarea beneficiilor fiscale pe care dezvoltatorii le au, iar această decizie se va regăsi în prețul final al locuințelor. Așadar, prețul ar putea crește față de anul trecut cu 30 – 35 % spre finalul acestui an”, a mai afirmat specialistul în piața imobiliară.
De ce nu sunt de acord economiștii cu aceste majorări care nu au fundament
Dar, pe de altă parte, economistul Iancu Guda, a explicat de ce această creștere nu are un fundament solid.
„Este foarte important să ne uităm la ce spun cifrele. Declarațiile nefondate pe analize netransparente pot fi considerate subiective. Cifrele pentru dezvoltatorii imobiliari, dacă ne uităm la toate veniturile și cheltuielile lor în 2020 arată că pentru un cost de producție de 100 - ca să putem compara - prețul de vânzare e 250. Se construiește cu 600 – 650 de euro și se vinde la 1.500 de euro prețul final.
Din acest cost, materiile prime și materialele sau mărfurile reprezintă cam 30%. Dacă toate materiile prime s-au dublat, ceea ce nu e adevărat, dar să exagerăm că ar fi așa - deci dacă avem un plus de 30 costuri la materiile prime peste cele 30 initial. Asta înseamnă că impactul final în prețuri ar trebui să fie cam 12%.
Un bloc se construiește în cel puțin 2 ani, iar creșterea prețurilor la materii prime se resimte doar un an. Toată lumea spune că de la anul nu va mai fi acest șoc.
Care ar trebui să fie nivelul real de creștere
Ar trebui că prețul unui apartament să crească cu 6%, nu mai mult. Dacă ne uităm onest, ăsta ar trebui să fie nivelul de creștere.
Unii încearcă să manipuleze consumatorii. Să nu uităm că sunt unii dezvoltatori care, deși au terminat blocurile deja construite, susțin că le vor scumpi pe motiv că s-au scumpit prețurile la materiile prime, dar pentru ei nu are nicio legătură. E o tentativă a lor de a-și maximiza profitul. Dezvoltatorii nu ar trebui să mai pună totul în spatele clienților”, a explicat economistul în cadrul emisiunii „Banii în mișcare” de la Digi 24.