Evenimentul Zilei > Social > Prețuri mari la piesele de schimb pentru mașinile electrice. O baterie costă cât un autoturism la mâna a doua
Prețuri mari la piesele de schimb pentru mașinile electrice. O baterie costă cât un autoturism la mâna a doua

Prețuri mari la piesele de schimb pentru mașinile electrice. O baterie costă cât un autoturism la mâna a doua

Mașinile electrice devin tot mai atractive, mai ales după scumpirile la combustibili. Piesele de schimb pentru aceste autoturisme sunt însă extrem de scumpe și ajung să coste cât o mașină second-hand.

Mașinile electrice par a fi soluția viitorului mai ales după ce  prețurile la combustibili au sărit în aer. În plus, Uniunea Europeană vrea să reducă cât mai mult poluarea, iar mașinile diesel și cele pe benzină vor deveni istorie.

Există însă o problemă pentru proprietarii de mașini electrice, Piesele de schimb sunt foarte scumpe. Uneori ajung să coste cât un autoturism second-hand.

Cea mai dorită mașină

Una dintre cele mai vândute mașini electrice în România este Dacia Spring. Prețul este mai bun decât la alte autoturisme similare și pleacă de la 21.800 de euro.

Poate crește în funcție de dotări. Totuși, cu ajutorul de stat, autoturismul poate fi achiziționat cu 11.800 de euro. Tot mai mulți români se orientează spre acest model, după ce prețurile la benzină și motorină au crescut foarte mult.

Piese foarte scumpe

Cei care vor o astfel de mașină trebuie să știe că piesele de schimb sunt foarte scumpe în acest moment. Unele dintre ele ajung să coste cât o mașină la mâna a doua.

De exemplu, un pachet de baterii pentru un model Dacia Spring fabricat în 2021 ajunge să coste pe internet aproape cât un Logan la mâna a doua. Bateria este vândută pe eBay drept piesă de schimb, măsoară 33 kW, iar cu încărcătorul de 30 kW oferit de Dacia, mașina se încarcă de la 0 la 80% în 56 de minute, conform paginii oficiale, scrie promotor.ro. Preţul cerut este nici mai mult nici mai puţin decât 5.000 de euro.

Potrivit sursei citate, un alt proprietar al unei Dacii Spring a scos mașina la vânzare pe OLX după ce a avariat-o, la scurt timp după achiziție. Automobilul avea la bord în jur de 70 de kilometri când proprietarul s-a răsturnat. Acesta a încercat să recupereze o parte din bani și spera să o vândă fie întreagă, fie pe bucăți. Prețul cerut a fost de 6.500 de euro.