Preţuri mai mari. În ce ordine ne vor lovi scumpirile de 1 aprilie

Preţuri mai mari. În ce ordine ne vor lovi scumpirile de 1 aprilie

Odată cu creşterea de ieri a preţului carburanţilor, cu 7 eurocenţi, benzinarii au aplicat, în medie, o majorare cu 41 - 42 de bani a preţului pentru fiecare litru.

Cele mai multe staţii nu mai au benzină mai ieftină de 6,2 lei, în timp ce preţul unui litru de motorină depăşeşte 6,5 lei. Şi ţigările s-au scumpit de ieri cu circa 30 de bani pe pachet, potrivit noilor preţuri, afişate deja de comercianţi. Un român care face plinul de două ori pe lună va avea de plătit de acum cu circa 40 de lei în plus, la un rezervor de 50 de litri. Dacă este şi fumător, va cheltui alţi 6 lei, suplimentar, pe lună, pentru a cumpăra un pachet de ţigări pe zi.

Doar aceste noi cheltuieli, care pot fi exact cuantificate, înseamnă circa 550 de lei în minus, din bugetul unui român, într-un an. În curând vor urma scumpirile la alimente, deoarece creşte costul cu transportul. „În circa 2-3 zile, o săptămână vom vedea apărând şi scumpirile de produse alimentare, şi asta în condiţiile în care transportatorii şi-au făcut stoc de benzină pentru aceste zile şi au cumpărat la preţul vechi. Cel mai repede apar scumpirile la fructe şi marfa proaspătă, unde aprovizionarea se face zilnic”, a comentat pentru EVZ Delia Nica, purtător de cuvânt al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România. În afara acestor majorări, românii plătesc, de ieri, şi gaze mai scumpe. La final de lună, costul facturii va fi mai mare cu 2%.

Facilităţi promise

Ne puteți urmări și pe Google News

Speriaţi de faptul că nu vor mai încasa nimic din taxa de 7 eurocenţi de la transportatori, deoarece mulţi au posibilitatea de a alimenta în afara ţării, unde este mai ieftin, guvernanţii au promis că dau o parte din bani înapoi.

Astfel, pe baza facturilor, transportatorii ar putea primi 4 din cei 7 eurocenţi înapoi de la stat. Măsura este dedicată vehiculelor de transport marfă care au peste 7,5 tone şi celor de transport persoane care au 8+1 locuri, a explicat pentru EVZ Radu Dinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România. Rămâne de văzut dacă astăzi Executivul va aproba ordonanţa emisă în acest sens. Chiar dacă va fi aşa, firmele de transport îşi vor primi înapoi banii de abia în iulie. Vor vedea, atunci, şi românii, o revenire uşoară a preţului produselor? „Consumul s-a redus drastic, nimeni nu îşi mai permite să aplice majorări peste cele necesare, pentru că nu se mai vinde. Cred că odată ce transportatorii îşi primesc o parte din bani înapoi, vom observa şi o revenire a preţurilor la alimente”, a mai comentat Delia Nica.

Fondul Monetar ne-a dat ieri însă o veste proastă. Fondurile primite înapoi de transportatori vor trebui compensate de alte măsuri care să aducă venituri la buget, a spus Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România. Până acum, veniturile suplimentare nu au venit dintr-o mai bună colectare, ci din noi taxe şi impozite.

Suntem printre cele mai scumpe ţări europene

Deşi suntem, după Bulgaria, ţara din Uniunea Europeană cu cea mai slabă putere de cumpărare, după majorarea de ieri, românii vor plăti printre cele mai mari tarife la combustibili. Astfel, România este pe locul 13 din 27 în clasamentul preţurilor la benzină din Uniunea Europeană, Polonia fiind ţara cu cel mai mic preţ (1,27 euro pe litru), iar Olanda ţara cea mai scumpă (1,77 euro). În România, preţul mediu al unui litru de benzină a ajuns la 1,42 euro (6,31 lei). La motorină stăm şi mai prost. Ne aflăm pe locul 18 în UE, cu un tarif de 1,45 euro pe litru (6,45 lei).

30 de bani este creşterea de preţ a unui pachet de ţigări începând de ieri.