Cutremur pe piața imobiliară. Ce se întâmplă cu prețurile la locuințe în 2024

Cutremur pe piața imobiliară. Ce se întâmplă cu prețurile la locuințe în 2024Sursa foto: stiri.md

În anul 2024, experții financiari din cadrul Asociației CFA România prevăd un deficit bugetar de 5,6%, o expansiune economică de 2,6% pentru acest an, și o datorie publică de 54% din PIB în cursul următoarelor 12 luni, conform unui comunicat transmis luni.

De asemenea, economiștii se așteaptă la o scăderea în ceea ce privește prețul locuințelor pe anul 2024. Mai exact, 37% dintre cei chestionați anticipează o diminuare a prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe.

Cum va evolua prețul locuințelor în 2024

În același timp, 50% dintre experți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. 71% dintre participanți cred că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 29% le consideră corect evaluate.

„Incertitudinea fiscală ridicată precum și anticipatiile de majorare a fiscalității în condițiile unui deficit bugetar ridicat persistent va conduce la încetinirea semnificativă a procesului dezinflaționist.

Astfel, participanții la sondaj anticipează o reducere a ratei inflației cu mai puțin de un punct procentual in următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

În luna decembrie, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o creștere de nouă puncte, atingând valoarea de 56,6 puncte.

Această evoluție pozitivă a fost determinată de creșterea ambelor componente ale indicatorului.

Apartamente

Prețul apartamentelor ar putea scădea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Prognoza ratei inflației pentru intervalul de 12 luni (ianuarie 2025) a înregistrat o descreștere în comparație cu perioada precedentă și a ajuns la o medie de 5,78%.

Această valoare este mai mică cu mai puțin de un punct procentual în comparație cu rata inflației înregistrată în luna decembrie 2023.

Doar 68% dintre respondenți prevăd o scădere a ratei inflației în următoarele 12 luni, față de 88% în exercițiul anterior, potrivitHotNews.ro.

Polonia şi România, ţările UE cu cele mai mari scumpiri ale locuinţelor

În trimestrul al treilea al anului trecut, prețul locuințelor în Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 0,8% în comparație cu trimestrul al doilea.

Datele publicate la începutul lunii ianuarie de Eurostat indică faptul că nu mai puțin de 18 state membre au înregistrat creșteri în acest domeniu.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, trimestrul al treilea din 2023 a înregistrat o scădere anuală a prețului locuințelor în Uniunea Europeană cu 1%.

Piața imobiliară din Romania

Apartamente de vânzare. Sursa foto: Dreamstime.com

Printre țările cu cele mai semnificative scăderi se numără Luxemburg (minus 13,6%), Germania (minus 10,2%) și Finlanda (minus 7%).

În același timp, cele mai mari creșteri la prețul locuințelor au fost înregistrate în Croația (10,9%), Polonia (9,3%) și Bulgaria (9,2%). În România, prețul locuințelor a înregistrat o creștere anuală de 4,8%.