Prețul laptelui nu a scăzut. Înțelegerea de la Guvern nu a fost respectată de cei din industria procesatoare

Lapte. Sursa foto: Capital.ro

În urmă cu câteva zile, șeful Consiliului Concurenței anunța că prețul la lapte va scădea de la 1 mai. La Guvern au existat mai multe ședințe de discuții, unde s-a convenit acest lucru.

În marile magazine, prețul la lapte nu s-a modificat față de ziua precedentă, deși data de 1 mai, era dată ca certă pentru ca acest lucru să se întâmple.

Șeful Consiliului Concurenței anunța zilele trecute că prețul la lapte, va scădea cu 20 la sută.

”Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanţiale, la raft, ale preţurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente”, declara Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenței.

Ieftinirea de 20% trebuie să fie suportată în proporții egale de retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).

Discuțiile de la Guvern

Marile magazine au fost de acord să reducă prețul la lapte, cu 20 la sută, de la 1 mai, dar doar pentru anumite produse, și doar pentru o perioadă de șase luni.

Pe data de 12 aprilie, după mai multe discuții la Guvern, la care au participat premierul Nicolae Ciucă, cei din industria laptelui și reprezentații marilor magazine s-a convenit o reducere a prețurilor la acest produs alimentar.

”Am avut în seara zilei de ieri o întâlnire cu fermierii, procesatorii şi reprezentanţii marilor reţele de magazine, cu care am discutat despre sprijinirea agriculturii româneşti, în această perioadă dificilă. Am convenit cu procesatorii şi retailerii o reducere a preţului laptelui de consum pentru o perioadă de şase luni, atât ca beneficiu pentru consumatorul final, cât şi ca sprijin pentru industria de profil care se va bucura de o creştere a cererii pe piaţa internă”, a spus la momentul respectiv premierul Nicolae Ciucă.

Reducerea de cel puţin 20% a preţului la raft se va aplica laptelui care costă în prezent peste 7 lei/litru, care nu este inclus în vreo promoţie şi care este românesc, potrivit Antena3.

Protestele fermierilor

La finalul lunii martie 2023, crescătorii de vaci de lapte au protestat în mai multe locuri din România.

La Surduc, Sălaj, un fermier a aruncat la canal o cisternă de lapte de vacă în semn de protest pentru prețul foarte mic oferit de marii procesatori din această industrie.

Oamenii spun că aceste prețuri mici nu acoperă costurile de producție. În plus, producția autohtonă de lapte nu este cumpărată de procesatori, cvare preferă să importe cantități foarte mari de produse lactate, din Polonia sau Ungaria.