Prețul la carburanți rămâne o mare problemă în România. Guvernul va decide la toamnă

Sursa:Facebook Guvernul României

La finalul lunii septembrie vom afla care este decizia Guvernului României în privința prețurilor la carburant, după ce premierul Nicolae Ciucă a menționat că atunci va avea loc prima evaluare completă a implementării măsurii ce a redus prețurile la motorină și benzină cu 50 de bani. Acesta a mai adăugat că măsura a fost una foarte bună și că prețurile au scăzut, în consecință.

La începutul lunii iulie a intrat în vigoare ordonanța Guvernului care viza compensarea preţului la carburanţi, 25 de bani fiind susţinuţi de la bugetul de stat, iar 25 de bani reprezintând o cheltuială deductibilă de către operatori.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat așadar că în prezent ne aflăm la jumătatea intervalului de timp prin care s-a asigurat acea decizie de compensare a creşterii preţului la carburanţi, iar la sfârșitul lunii septembrie va avea loc o evaluare completă a deciziei.

„Putem să identificăm faptul că, încă din momentul în care s-a luat această decizie, preţul la carburant a scăzut. Ca atare, la sfârşitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună, în sensul în care am putut cu toţii să observăm impactul pe care l-a produs în reglarea preţului la carburanţi”, a transmis Nicolae Ciucă.

Compensațiile acordate pentru creșterea prețului la energie și gaze naturale

Pe lângă referirile la prețul carburanților, premierul României a vorbit și despre compensaţiile acordate în urma creşterilor preţului la energie şi la gaze.

În acest sens, Ciucă a precizat că Guvernul va menține în continuare măsurile de protejare  cetățenilor, dar și  măsurile de protejare a serviciilor publice esenţiale, a tot ceea ce înseamnă derularea activităţilor în spitale, în şcoli sau în toate instituţiile statului. În plus, vor fi susținute activitățile din industria alimentară, dar și activitatea IMM-urilor.

Va fi suplimentat bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie

Pe lângă celelalte măsuri anunțate, Nicolae Ciucă a transmis și că, la rectificarea bugetară, va fi suplimentat cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie.

În această privință, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a susținut că rectificarea bugetară va fi una pozitivă, prioritate având măsurile din pachetele de sprijin pentru economie şi cetăţeni.

„Rectificarea va fi una pozitivă, prioritatea în această rectificare o au măsurile pe care Guvernul le-a luat, măsurile din pachetele de sprijin pentru economie şi pentru cetăţeni, acoperirea acestor pachete sau acestor măsuri pe următoarea perioadă a anului”, a explicat Adrian Câciu, potrivit infoactual.ro.