Prețul gazelor, liberalizat de la 1 iulie! Românii mai au la dispoziție o lună pentru...
- Dan Coravu
- 30 mai 2020, 18:03
Piața gazelor naturale se va liberaliza, începând cu 1 iulie 2020, ceea ce înseamnă că prețurile pentru furnizarea gazelor naturale nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci se vor forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Astfel, românii mai au timp doar o lună de zile pentru a-și alege furnizorul.
Dumitru Chisăliţă, analist al pieţei gazelor, susține că ofertele nu se apropie încă de preţul corect al unei piețe funcționale.
„Este necesară o campanie de analiză, de informare, de atenţionare la nivelul consumatorilor casnici, care nu trebuie să rămână sub nicio formă pasivi”, a spus Dumitru Chisăliță.
Cetățenii pot verifica ofertele furnizorilor de gaze, accesând site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. Aplicaţia numită „comparator de preţuri” îi va ajuta să găsească ofertele furnizorilor din localitatea în care sunt stabiliți.
„Sfatul specialiştilor este să vă vorbiţi cu aceşti furnizori, să vă informaţi, să întrebaţi şi să alegeţi în cunoştiyţă de cauză. Autorităţile spun că dacă oferta vi se pare bună, puteţi alege orice furnizor, indiferent de renumele lui, indiferent dacă este o companie mai mare sau mai mică şi asta pentru că în cazul unei insolvenţe sau a unui faliment al furnizorului dumneavoastră, sunteţi acoperit, veţi fi preluat automat de alt furnizor şi nu veţi fi lăsat fără gaze”, potrivit RRA.
Ce se întâmplă cu prețul gazelor. Ministrul Economiei a luat foc: „E o golănie!”
Practica furnizorilor de gaze de a trimite clienţilor oferte pentru perioada de după liberalizarea pieţei la un preţ similar cu cel din contractele anterioare este o golănie, susține ministrul Economiei, Virgil Popescu. Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a precizat că-i va convoca pe furnizorii de gaze la o întâlnire și le va cere să reducă prețurile la facturile consumatorilor.
„Ceea ce fac furnizorii în momentul de faţă – să trimită oferte (pentru perioada de după 1 iulie 2020, când se liberalizează piaţa gazelor naturale, n.r.), «semnaţi cu noi», că vă ţinem preţul constant, eventual vi-l mai scădem cu un 1-2-3 lei, iar mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu impui preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ”, a declarat Virgil Popescu, la B1 TV.
Dacă acest lucru nu se va întâmpla, a declarat ministrul Economiei, în ultimă instanță, Guvernul poate interveni pentru limitarea adaosurilor comerciale practicate de furnizorii de gaze naturale, folosindu-se de prevederile din legea Concurenței.
„Ne vom asigura că acea diferenţă se va regăsi în jos în factură. Avem instrumente pe Legea Concurenţei. Am discutat deja cu Consiliul Concurenţei, el urmăreşte foarte bine comportamentul în piaţă al jucătorilor furnizori de gaze şi vom lua măsuri: vom interveni în Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, şi le vom limita adaosurile, dacă vor distorsiona piaţa şi nu vor înţelege că nu poţi să exploatezi acest moment pe seama producătorilor şi a consumatorilor”, a adăugat Virgil Popescu.
Facturi mai mici la iarnă
Ministrul a subliniat că în prezent preţul gazelor naturale în hub-ul de la Baumgarten este foarte mic, de aproximativ 25 de lei per megawat. Totodată, el a precizat că prețurile mici la gaze se vor reflecta și în facturile populației, pentru încălzire, iarna viitoare.
Virgil Popescu a declarat că se așteaptă la o reducere a prețurilor și la energia electrică, chiar dacă tariful este reglementat în acest moment. El a spus că reducerea nu va fi mare ci de doar 1 – 2%.
„Mă aştept ca şi în perioada de iarnă preţul să fie mai mic şi mă aştept ca preţul mediu să fie mai mic, pentru că estimările noastre sunt că în România se va tranzacţiona gaz, chiar pentru perioada de iarnă, undeva în jurul cifrei de 50 de lei, poate 55 de lei maximum.
Asta înseamnă că este sub preţul achiziţiei din momentul de faţă, asta înseamnă că oricum preţul trebuie să scadă pe factură, inclusiv iarna. Iar dacă luăm o medie iarnă-vară, va trebui să avem o scădere care să se simtă în buzunarul românilor şi vă spun sincer că vom urmări acest lucru”, a încheiat Virgil Popescu