Veste de ultimă oră despre prețul la gaze. Ce se întâmplă de astăzi pentru consumatori
- Alex Dumitrescu
- 27 februarie 2019, 20:39
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, a aprobat, miercuri, conform OUG 1142018, legislația secundară privind plafonarea prețului gazelor, precizând că metodologia nu va aduce scumpiri pentru populație.
„Pentru a duce la îndeplinire modificările aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, prin prevederile art. 61 din OUG nr.114/2018, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat astăzi, 27.02.2019, Ordinul pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a cantităţilor de gaze naturale pe care producătorii au obligaţia să le vândă cu prioritate către furnizori pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienţilor casnici din producţia internă şi/sau din depozitele de înmagazinare şi a Metodologiei de stabilire a structurii specifice de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienţilor finali noncasnici şi de modificare a Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 16/2013”, se arată într-un comunicat al reglementatorului.
Ordinul are ca principale obiective reglementarea obligaţiilor producătorilor şi furnizorilor de gaze naturale privind preţul de vânzare şi de achiziţie al gazelor naturale provenite din producţia internă destinate consumului clienţilor finali, precum şi stabilirea structurii specifice de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinata asigurării consumului clienţilor finali noncasnici.
„Prevederile ordinului nu vor conduce la creşterea preţurilor pentru clienţii finali casnici şi asigură accesul transparent şi nediscriminatoriu al tuturor clienţilor la gazele naturale din producţia interna la preţul de 68 lei/MWh”, au arătat oficialii ANRE.
Ordinul instituie plafonul de 68 de lei pe MWh pentru producţia de gaze şi stabileşte structura import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinata asigurării consumului clienţilor finali noncasnici.
Totodată, actul normativ conţine metodologia de stabilire a cantităţilor de gaze naturale pe care producătorii au obligaţia sa le vândă cu prioritate către furnizori pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienţilor casnici din producţia internă şi/sau din depozitele de înmagazinare, informează Agerpres.