PREŢUL ENERGIEI pentru POPULAŢIE va EXPLODA de la 1 aprilie, AVERTIZEAZĂ un MARE FURNIZOR

PREŢUL ENERGIEI pentru POPULAŢIE va EXPLODA de la 1 aprilie, AVERTIZEAZĂ un MARE FURNIZOR

Preţul energiei pentru consumatorii casnici ar putea creşte de la 1 aprilie, ca urmare a preţurilor ridicate înregistrate pe bursă în luna ianuarie, dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia măsuri urgente pentru modificarea reglementărilor, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, pentru Agerpres.

Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivelul dublu faţă de cel din primele zile ale anului. 

El a explicat că preţurile "au luat-o razna pe bursă" din cauza unor evenimente în cascadă. Pe fondul unei creşteri a preţurilor în regiune, ca urmare a temperaturilor scăzute, unele mari companii de trading au intrat în insolvenţă, nu au mai avut bani, din cauză că băncile au avut politici mai restrictive de creditare pentru acest tip de companii. 

Potrivit lui Hajdinjak, ANRE ar trebui să crească cantitatea pe care Hidroelectrica şi Nuclearelectrica o oferă pe piaţa reglementată. Întrebat care sunt efectele pentru compania pe care o reprezintă, Hajdinjak a precizat că E.ON România a avut pierderi de peste 10 milioane de lei în ianuarie. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Am avut pierderi, am avut costuri adiţionale din cauza preţului mare la care am achiziţionat energia în ianuarie. Va trebui să vedem ce va fi în februarie şi martie pentru a şti ce va însemna acest lucru pentru piaţa reglementată. Pentru piaţa liberă, este riscul nostru, dar pe piaţa reglementată este rolul ANRE să ia acţiuni de urgenţă", a continuat Hajdinjak. 

La începutul lunii, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a dat asigurări că preţul pentru populaţie nu va creşte în urma majorărilor de pe bursă. " Momentan nu se resimt  efectele şi , în niciun caz nu se vor resimţi la populaţie. Pierderile sunt suportate de furnizori. Preţul nu creşte pentru populaţie, pentru că sunt contracte încheiate pe piaţa reglementată şi nu au cum să se reflecte asupra consumatorilor. Dau asigurări că nu va creşte preţul, am vorbit şi cu companiile implicate şi îşi vor asuma aceste fluctuaţii de preţ", a precizat secretarul de stat.