Cea mai proastă veste pentru români. Prețul acestui aliment se va dubla

Sursa foto: Dreamstime.com

Prețul la carnea de porc se va dubla în perioada Sărbătorilor de iarnă, conform estimărilor producătorilor. Scumpirile au loc în contextul actualelor majorări de prețuri la energie, dar și la produsele agricole. De asemenea, producția internă de carne de porc este în scădere, una din cauze fiind pesta porcină africană care decimează șeptelul de animale. În aceste condiții, este de așteptat ca produsele din carne de porc să ajungă la un preț dublu față de cel actual.

Crescătorii de porci și producătorii de carne și preparate atrag atenția că prețurile vor exploda în următoarea perioadă. Aceștia estimează că se va ajunge ca acestea să se dubleze în perioada Crăciunului. Iar carnea de porc este alimentul care nu lipsește de pe masa nici unui român, de regulă, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Conform estimărilor producătorilor și comercianților de carne, dacă în aceste zile plătim 30 de lei pentru un kilogram de mușchi de porc, în preajma sărbătorilor, peste doar două luni, prețurile se vor dubla, ajungând până la 60 de lei pe kilogram.

Scumpirea este pusă, pe de-o parte, pe seama majorărilor de prețuri la energia electrică, la furajele folosite la hrana animalelor. Pe de altă parte, scumpirea se va datora și focarelor de pestă porcină africană, boală care decimează șeptelul de animale. Fermierii iau atitudine și spun că este cazul ca autorităție să ia măsuri drastice în această situație.

„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul a 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus. Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet”, atrag atenția fermierii.

România produce insuficientă carne de porc

Potrivit aestora, în prezent, România produce cam 15% din necesarul de carne de porc. Iar procentul se va diminua și mai mult din cauza pestei porcine care face ravagii.

„Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare. Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul resurselor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a mai arătat fermierul, conform Antena 3.

În aceste condiții, este de așteptat ca mesele de Crăciun și de Anul Nou ale românilor să fie mult mai sărace în acest an. Iar peste toate acestea mai vin și celelalte valuri de scumpiri, la alte alimente de bază, utilități și energie.

De altfel, Fondul Monetar Internațional a anunțat că românii nu vor scăpa de scumpiri nici în 2023 și că facturile vor crește în continuare. De asemenea, inflația nu va scădea anul viitor, așa cum sperau specialiștii. În următorul an, problema scumpirilor în masă va fi intens discutată, deoarece prețurile vor exploda la începutul anului viitor.