Prețul benzinei atinge un maxim istoric. Ce scumpiri ne mai așteaptă

Sursa: arhiva EVZ

Prețul combustibililor contină să crească în contextul în care și barilul de petrol are o evoluție similară de luni bune. Un litru de benzină premiul a depășit deja 7 lei

Potrivit datelor oferite de Oil Bulletin, care analizează evoluţia preţului produselor petroliere din statele europene, în perioada 3-24 ianuarie benzina s-a scumpit în România cu 4%, iar litrul de motorină cu 5%.

Pe fondul altor scumpiri din ultima săptămână, prețul unui litru de benzină premium a sărit de pragul de 7 lei. Este cea mai scumpă benzină din ultimii opt ani.

Datele de pe platforma GazOnline.ro, care include şi un agregator de preţuri la nivel naţional, arată că ieri cel mai ieftin litru de benzină premium din Bucureşti costa 7,04 lei, putând fi achizi­ţionat de la staţia Petrom de pe Şoseaua Alexandriei, informează Mediafax.

Benzina standard avea un preţ de 6,47 lei la una dintre staţiile gestionate de Lukoil, iar cel mai ieftin litru de motorină din Bucureşti se putea achiziţiona cu 6,48 de lei tot de la o benzinărie Lukoil.

Faţă de prima lună a anului trecut, arată datele din Oil Bulletin, preţurile de acum sunt cu circa 30% mai mari, atât în cazul motorinei, cât şi al benzinei. Practic, de fiecare dată cânt facem un plin de benzină sau motorină, scoatem din buzunare între 30 și 38 de lei în plus față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețul petrolului a explodat

Scumpirea carburanţilor are loc în contextul în care, de la începutul anului barilul de petrol, s-a apreciat cu circa 10$, prețurile crescând  de la 75 de dolari la 84 de dolari, potrivit datelor US Energy Information Admi­nistra­tion. Cotațiile sunt valabile pentru finalul săptămânii trecute. Ieri însă, un baril de petrol Brent se tranzacţiona deja pe piețele internaționale la un preț de peste 90 de dolari. Specialiștii previzionează că anul acesta prețul petrolului va depăși 100 de dolari pe baril, astfel că ne așteptăm la noi scumpiri la benzină și motorină.

Noi scumpiri pentru români

După majorarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, românii au de suportat și creșterea prețurilor la alimente. Acestea par să se scumpească de fiecare dată când prețul sombustibililor suferă modificări. Din toamnă și până acum prețurile la alimente au crescut cu 10%, dar nu se vor opri aici. Specialiștii estimeazp că până în luna aprilie, alimentele se vor scumpi cu încă 5%. Și la capitolul servicii se așteaptă scumpiri de până a 6-7%.