Să nu îţi vezi fiica timp de un an. Să lipseşti de la înmormântarea mamei tale. Să te înfometezi la 15 ani. Şi antrenament interminabil. Acesta este preţul pentru salba de medalii de aur cucerită de China la Jocurile Olimpice de la Beijing.
"Obţinerea gloriei olimpice pentru ţara natală este misiunea sacră transmisă de Partidul Comunist", spunea înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing ministrul chinez al sportului, Liu Peng, citat de cotidianul american Los Angeles Times. Antrenament şi nimic altceva
Judoka de 32 de ani Xian Dongmei a cucerit medalia de aur a categoriei 52 de kilograme, dar abia după un an de antrenament centralizat, în care şi-a văzut fiica doar printr-un webcam.
Un caz mai impresionant este cel al halterofilei Cao Lei, căreia i s-a ascuns faptul că mama sa era pe moarte. Sportiva a aflat de moarte mamei sale abia după ce aceasta fusese înmormântată.
Tânăra săritoare în apă Chen Ruolin (15 ani) a fost obligată să nu mănânce seara timp de un an, pentru a se menţine suplă şi graţioasă. La startul Jocurilor Olimpice, sportiva cântărea doar 30 de kilograme. Tehnicile chinezeşti, asemănătoare celor sovietice
Sunt doar trei cazuri relatate de presa internaţională, care consideră că tehnicile folosite pentru antrenarea sportivilor chinezi sunt similare celor practicate de şcoala sovietică.
"Nu ai niciun control asupra propriei vieţi. Antrenorii sunt mereu lângă tine. Lumea te priveşte mereu, doctorii, chiar şi bucătarii din cantină. Nu ai altă variantă decât să te antrenezi pentru a-i nu dezamăgi pe ceilalţi", a mărturisit gimnastul chinez Chen Yibing, dublu medaliat cu aur la Beijing. Gimnastul vorbeşte de zile în care antrenamentul dura chiar 10 ore.