VESTEA-BOMBĂ despre prețul APARTAMENTELOR. Cu cât se vor SCUMPI locuințele în 2018

VESTEA-BOMBĂ despre prețul APARTAMENTELOR. Cu cât se vor SCUMPI locuințele în 2018

Ultimii doi ani au adus creșteri semnificative la prețul apartamentelor, în marile orașe, iar tendința crescătoare se va menține și anul acesta.

Totuși, tendința de creștere se va tempera, a declarat Dorel Niţă, Head of Data&Research, Imobiliare.ro, la forumul "Piaţa imobiliară: tendinţe şi obiective pentru 2018". Asta după ce preţurile la proprietăţile rezidenţiale au crescut cu 12-13% în 2016 şi cu 9% în 2017.

„Ne aflăm în momentul de faţă pe un val de creştere economică şi aceasta se reflectă clar în creşterile preţurilor la proprietăţile rezidenţiale. Urmărind în ultimii 10 ani, practic de la integrarea în Uniunea Europeană, trendul a fost de creştere cu aproximativ 30% a preţurilor. În 2014, a fost atins punctul de jos, iar 2015, 2016, 2017 au fost ani de creştere. În 2017, am observat o uşoară tendinţă de scădere a acestei creşteri. Preţurile cerute de proprietari în opinia noastră au crescut cu aproximativ 9%, în timp ce în 2016 creşterea a fost de 12-13%. Deci o uşoară scădere. Analizând ultimele prognoze estimăm că pentru 2018 creşterea preţurilor va fi moderată. În continuare piaţa imobiliară este captivă între cererea mare şi oferta din ce în ce mai scăzută de proprietăţi. De asemenea, există o volatilitate destul de mare pe locuinţele ieftine din cauza Programului Prima casă”, a spus Dorel Niţă. 

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor în marile oraşe, Timişoara a înregistrat cea mai redusă creştere în ultimul trimestru al anului trecut, de aproximativ 1%, iar cele mai mari majorări de preţuri au fost consemnate în 2017 în Cluj-Napoca, respectiv de 20%. 

Preţurile medii solicitate pentru apartamentele de vânzare în acest oraş sunt de aproximativ 1.460 de euro/metrul pătrat util, foarte aproape de nivelul maxim atins în 2008, de 1.550 de euro/mp. În această situaţie, Cluj Napoca devine singurul oraş din cele analizate care a depăşit perioada de criză. 

Dorel Niţă a afirmat că Bucureştiul a cunoscut o perioadă dificilă în toamna anului trecut, din cauza epuizării fondurilor din Programul "Prima Casă", dar preţurile au început să urce, cu aproape 2%, în ultimul trimestru din 2017 şi în prima parte a acestui an, ca urmare a redeschiderii acestui program. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News