Prețios ca aurul! Părul femeilor din Cambodgia, o afacere de milioane de dolari

Prețios ca aurul! Părul femeilor din Cambodgia, o afacere de milioane de dolari

Sunt la modă și, deși costistioare, femeile din orice colț al lumii recurg la ele. Sunt extensiile de păr, la care, pentru cei care nu știu, contribuie femei din lumea a treia.

Ele sunt cele care, pentru a supraviețui, își taie și își vând părul. Un reportaj al celor de la Der Speigel vorbește despre suferința și stigmatizarea acestor femei.

În Cambodgia, mai ales în mediul rural, părul e văzut ca o materie primă regenerabilă ce poate fi vândută pentru a plăti taxele școlare ale copiilor, mâncarea și ipoteca la casă. Fotoreporterii Louise Pluyaud și Benjamin Filarski au ajuns în Cambodgia în februarie, chiar înainte de pandemie, unde au întâlnit zeci de femei de la sate, care, deja, își vânduseră părul de două-trei ori. Femei care trăiesc cu rușinea și cu superstiția conform căreia tăierea părului le poate aduce ghinion.

Prak Sohka are 42 de ani și trăiește într-un sat, la 170 de km de capitala Phnom Penh. Spune că a câștigat multe concursuri de frumusețe cu părul ei. Pe perete are o fotografie de când avea 18 ani. Și un păr lung și negru. La scurt timp, povestește ea, o femeie i-a oferit echivalentul a 40 de euro pentru podoaba capilară. I se părea o avere. A durat cinci minute până când în cap i-au mai rămas câteva fire.

Fotoreporterii au cunoscut și femei care cercetează piețele din Phnom Penh pentru șuvițe de păr uman, pentru care plătesc până la 500 de euro, sperând că extensiile de păr le vor face să aibă mai mult succes în carieră.

Putere sau umilință?

Dar și cu negustori care vând părul, purtând tricouri cu cuvinte precum „Fii mai frumos pentru o viață mai bună!”, încurajând femeile să-și vândă podoaba capilară. Părul nu e doar păr, spun Pluyaud și Filarski. Sunt și bani. Și comerțul cu păr are legătură cu demnitatea. Ce se poate spune când unele femei cumpără părul altor femei, pentru a atinge un anumit ideal de frumuseț, in timp ce, o altă femeie, de la alt capăt al lumii nici nu îndrăznește să se gândească la un astfel de ideal ? E un semn al umilirii femeilor de către societatea cambodgiană? Sau un semn al puterii pentru că astfel femeile câștigă bani care le fac mai independente?

Pluyaud spune că femeile care își vând părul nu sunt victime, fiind conștiene de ce fac. "Folosesc ce au mai bun pentru a crea un viitor mai bun pentru ele și copiii lor",susține fotoreporterul. Dar, crede el, situația este diferită pentru femeile care cumpără părul. Pentru că acestea se simt sub presiune pentru a îndeplini anumite standarde pe care societatea le impune femeilor din Cambodgia.

Vânzările de păr uman sunt la mare căutare în Asia, până la punctul în care cererea a depășit de mult oferta. Și asta a contribuit la o serie de scandaluri. Unii comercianți au fost prinși vânzând părul pe care l-au tăiat cu forța de la unele femei.

Ne puteți urmări și pe Google News