Preț majorat la combustibil. De la ce pleacă acest lan de scumpiri, de fapt?

Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar dacă vor să meargă cu mașina. Prețul pentru litrul de motorină sau benzină va continua să crească, conform unei analize de piață.

Barilul de petrol a depășit 70 de dolari. Creșterea uriașă vine după ce Arabia Saudită a anunțat că o instalație petrolieră a fost atacată cu drone în Yemen.

Asta „se traduce” prin creșteri masive la prețul combustibilului pe care românii îl cumpără.

Prețurile pentru carburanți au ajuns destul de ridicate. Un preț mediu pentru litrul de motorină a ajuns la 5,31 de bani față de 5,10 cât era în luna martie a anului trecut.

Menționăm că în timpul pandemiei, prețul unui litru de motorină scăzuse la aproape 4 lei. Ulterior au urmat creșteri treptate. În prezent, un litru e motorină poate costa până la 6 lei, în funcție de stația de alimentare aleasă.

Preț majorat la combustibil. De vină este barilul de petrol

Prețul unui baril de petrol a trecut deja de 70 de dolari. Aceasta ar fi o primă cauză a scumpirilor din România.

„Prețul barilului de petrol a depășit 70 dolari. Scumpirea combustibilului va fi destul de consistentă având în vedere că în numai o săptămână volatilitatea pieței a dus la o creștere cu peste 10 dolari pe baril.

Pentru a înțelege impactul trebuie spus că barilul de petrol la 1 ianuarie 2020 a fost de 58 USD, după care a scăzut la un minim de 23 USD în martie 2020. De ce am pus data de 1 ianuarie 2020 ca element de referință? Atunci a fost eliminată supracciza si am avut o scădere de 32 de bani la pompă.

Astazi când discutăm, prețul la pompă al benzinei este mai mare decât cel de la începutul anului 2020 iar motorina are același parcurs. Dincolo de asta, influența asupra inflației va fi majoră. Scumpiri în lanț. Ei, cum ar fi acum să ne uităm noi în gura părerologilor care vor majorări de taxe pe consum în plină explozie a inflației?

Care ar fi efectul asupra puterii de cumpărare a cetățenilor și economiei? Bomboană pe colivă, nu alta. PS: aceasta este inflația prin ofertă. Se adaugă inflației monetare”, anunță economistul Adrian Câciu.

Citește și: Veste proastă. Se mărește prețul la benzina și motorina.