Președintele Ungariei, Katalin Novák, va vizita Transilvania de Ziua Unității Reformate Maghiare

Ungaria / Sursa foto: Butenkow | Dreamstime.com

Președintele Ungariei, Katalin Novák, va participa sâmbătă la Ziua Unității Reformate Maghiare de la Alba Iulia, unde, printre altele, va fi dezvelită în centrul orașului statuia a Principelui Gábor Bethlen. În cadrul ceremoniei, șeful statului maghiar va ţine un discurs, a informat serviciul de presă al Bisericii Reformate Transilvane (EREK). Trebuie menționat că noul președinte al Ungariei nu va avea o întâlnire la nivel de stat, scrie Népszava.

Președintele Ungariei, Katalin Novák, va ajunge sâmbătă la Alba Iulia pentru a dezveli statuia unui fost principe al Transilvan. Dezvelirea statuii Principelui Gabor Bethlen are loc cu ocazia celui mai mare eveniment al Bisericii Reformate Maghiare din Transilvania. Se aniversează 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic.

Statuia lui Gábor Bethlen va fi dezvelită sâmbătă de la ora 11:00

Katalin Novák, președintele Republicii Ungare, va ține un discurs cu această ocazie. Seria de evenimente va continua la ora 12 cu slujba ținută de Zoltán Balog, pastorul Sinodului Bisericii Reformate Maghiare. La eveniment sunt aşteptaţi peste 2.000 de etnici maghiari din România.

Între 19-21 mai se desfăşoară la Alba Iulia, Ziua Unităţii Reformate organizată de Eparhia Reformată din Ardeal. În Piaţa Cetăţii va fi amplasată o scenă, unde preşedintele Ungariei, alături de alţi oficiali vor susţine declaraţii.

Statuia din bronz va fi amplasată în rondoul din sensul giratoriu aflat pe strada Unirii, în zona Universităţii „1 Decembrie 1918”. Statuia Principelui este realizată de sculptorul Deak Arpad, din bronz. Costurile realizării sunt suportate de Eparhia Reformată din Ardeal, iar statuia va rămâne în proprietatea acesteia.

Tot vineri, episcopul celor zece eparhii reformate din Bazinul Carpaților va binecuvânta bisericile renovate din zece parohii din sudul Transilvaniei.

Cine a fost Principele Gabor Bethlen

Pe registrul superior va fi inscripţionat textul „Gabriel Bethlen 1580 – 1629”, iar pe registrul inferior „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS (ROM. 8,31) COLLEGIUM ACADEMICUM 400 (1622 – 2022)”. Greutatea aproximativă a scolului este de 2,6 tone, iar greutatea totală a ansamblului este de 3,5 tone.

Înfiinţat în anul 1622, la iniţiativa principelui Gabriel Bethlen, Colegiul Academic a fost una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania secolului al XVII-lea. La invitaţia principelui, la Alba Iulia au ajuns profesori recunoscuţi la nivel european - Martin Opitz, Johann Heinrich Alsted sau Johann Heinrich Bisterfeld. Principele Bethlen şi-a pus biblioteca personală la dispoziţia celor care învăţau la Colegiul Academic şi tot spre folosul acestora a întemeiat tipografia princiară, unde s-au tipărit manualele necesare procesului de învăţământ, se arată în comunicat al Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Gabriel (Gabor) Bethlen a fost principe al Transilvaniei între 1613 - 1629 şi începând cu 1619 lider al mişcării antihabsburgice din estul şi nordul Ungariei în contextul Războiului de 30 de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German.

Népszava a întrebat biroul prezidențial dacă programul Președintelui Republicii include o întâlnire cu Președintele României Klaus Iohannis sau cu membri ai Guvernului României, dar nu a primit niciun răspuns. Nu există însă nicio urmă de aşa ceva în programul oficial al șefului statului român, iar presa românească nu a relatat că este așteptat la București preşedintele Katalin Novák.