Președintele Ungariei, în pelerinaj religios în România, la statuia Fecioarei Maria care face minuni

Președintele Ungariei, în pelerinaj religios în România, la statuia Fecioarei Maria care face minuni

Un pelerinaj grandios are loc, sâmbătă, la sculptura de lemn de tei a Fecioarei Maria, la Şumuleul Mic, lângă Miercurea Ciuc. Se spune că aceasta face minuni, iar printre participanţi se vor afla preşedintele Ungariei, Ader Janos, soţia sa şi oficiali ai Guvernului de la Budapesta, transmite Radio România Actualități.

Peste 100.000 de credincioşi romano-catolici sunt aşteptaţi la cel mai mare pelerinaj organizat în Europa Centrală şi de Sud-Est. așa cum au învățat de la părinții, bunicii și strpăbunicii lor, sute de harghiteni au parcurs zeci de kilometri pe jos până în Şumuleu Ciuc, potrivit obiceiului vechi de sute de ani. Ei au cântat  imnuri religioase. Înainte de a urca muntele Şumuleul Mic, în pelerinaj, ei s-au închinat Fecioarei Maria din Catedrala Franciscană, rugându-se pentru "sănătate, belşug şi pace în toată lumea".

Sâmbătă, în jurul orei 10.30, din Catedrala Franciscană a fost scos drapelul sfânt al localităţii Şumuleu, Laborum, care a fost purtat în acest an de Kovacs Szabolcs, cel mai bun elev al Colegiului Romano-Catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc. Drapelul cântăreşte 25 de kilograme, arată Mediafax.

Procesiunea a pornit către altarul de lângă Capela Salvator de pe muntele Şumuleul Mic, locul unde se oficiază, la prânz, slujba de Rusalii. Aici se află cea mai mare sculptură din lemn de tei a Fecioarei Maria, iar credincioșii spun că aceasta este făcătoare de minuni. Printre participanţi, conform sursei citate,  se vor afla preşedintele Ungariei, Ader Janos, soţia sa şi oficiali ai Guvernului de la Budapesta. Printre personalităţile care vor lua parte la pelerinaj se află Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Alteţa Sa Fra' Matthew Festing. Ceremonia religioasă va avea loc în aer liber, de la ora 12:30.

Ne puteți urmări și pe Google News

Istorie veche de sute de ani

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleul Mic este considerat drept cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape jumătate de veac. În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană, însă catolicii adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au înfruntat armata principelui. După respingerea atacului oștilor lui Sigismund, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi împreună cu ceilalţi s-au rugat la Sfânta Fecioară, mulțumind pentru obţinerea victoriei.