Preşedintele ungar a demisionat în urma scandalului de plagiat. Opoziţia salută decizia

Şeful statului ungar, Pal Schmitt, implicat într-un caz de plagiat legat de teza lui de doctorat, şi-a prezentat, azi, demisia, după ce iniţial a indicat că nu va părăsi funcţia, informează agenţiile internaţionale de presă.

Şefului statului ungar i s-a retras, în 29 martie, titlul de doctor de către Universitatea Semmelweis, care a calificat drept "plagiat" teza lui asupra istoriei Jocurilor Olimpice, susţinută cu douăzeci de ani în urmă.

Partidele de opoziţie au cerut toate demisia preşedintelui, care s-a întors, joi, la Budapesta, dintr-o vizită în Coreea de Sud, dar a evitat presa care îl aştepta la aeroport.

Săptămânalul ungar HVG a publicat, la începutul lunii ianuarie, extrase din teza lui Pal Schmitt, care par o traducere din limba franceză a unei lucrări aparţinând unui expert bulgar, Nikolai Gheorgiev.

"Reproducerea lucrării bulgarului Gheorgiev, pe 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schmitt, permite să se presupună că este vorba despre un plagiat", a scris publicaţia amintită. Pal Schmitt a fost ales în funcţie, de către legislativ, în 2010, pentru un mandat de cinci ani. El a declarat azi că "o problemă personală divide naţiunea, în loc să o unească". "Este datoria mea să pun punct mandatului şi să demisionez din funcţia de preşedinte", a precizat el, în faţa Parlamentului de la Budapesta. Schmitt a mai declarat în faţa deputaţilor că munca sa a fost "cinstită" şi a apreciat că universitatea nu avea "dreptul" să-l priveze de titlul de doctor. El şi-a anunţat  intenţia de a pregăti o nouă teză de doctorat, având ca subiect sportul şi protecţia mediului. Fost medaliat olimpic Fost sportiv de performanţă, Schmitt (69 de ani) a câştigat medalii de aur la scrimă la Jocurile Olimpice din 1968 şi 1972.  Preşedintele Schmitt a fost ambasador al Ungariei în Spania, între 1993-1997, şi în Elveţia între 1999-2002.  S-a retras din activitatea sportivă în 1977, devenind ulterior şef de Protocol la Comitetul Internaţional Olimpic şi preşedinte al Asociaţiei Olimpicii Lumii, între 1999-2007. Între 1983-1988, a fost secretarul general al Comitetului Olimpic Ungar, devenind preşedintele acestui for în 1990. A candidat ca independent, susţinut însă de Fidesz, pentru primăria Budapestei, în 2002, fără succes. A deschis lista Fidesz pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, ocupând, în cadrul Parlamentului European, funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură şi educaţie.

După alegerile parlamentare din 11 şi 25 aprilie 2010, a devenit preşedintele Parlamentului, funcţie deţinută între 14 mai şi 6 august 2010. La alegerile prezidenţiale din 29 iunie 2010, a fost ales de către Parlament pentru funcţia supremă în stat, obţinând 263 de voturi din 322. Opoziţia salută decizia preşedintelui Partidele de opoziţie au salutat decizia lui Schmitt, care pune capăt unui scandat ce aduce prejudicii imaginii Ungariei, în opinia lor. "Decizia anunţată de preşedinte era una aşteptată de mai multe zile de întreaga ţară", a declarat Attila Mesterhazy, preşedintele socialiştilor (MSZP). Acesta a propus chiar partidului de guvernământ Fidesz să-i ofere, din nou, această funcţie lui Laszlo Solyom, care a mai fost şef al statului între 2005 şi 2010 şi este recunoscut pentru integritatea sa morală şi profesionalismul său. Liderul grupului parlamentar al Fidesz, Janos Lazar, a menţionat că Parlamentul va decide asupra demisiei lui Schmitt, astăzi, şi că un nou şef al statului va fi ales cât mai curând posibil. Într-un discurs rostit după declaraţia lui Pal Schmitt, Janos Lazar a precizat că "preşedintele este îndreptăţit la respect, instituţia preşedintelui este îndreptăţită la respect şi munca pe care a depus-o în ultimii doi ani merită de asemenea respect".