Președintele unei foste țări a URSS avertizează. Republica Moldova, ținta lui Vladimir Putin

Președintele unei foste țări a URSS avertizează. Republica Moldova, ținta lui Vladimir Putin

Și Republica Moldova este o țintă pentru Vladimir Putin, care urmărește un mare obiectiv: refacerea URSS. Atenționarea a fost lansată de președintele Letoniei, Edgars Rinkevics. Liderul de la Riga a afirmat că acapararea Țărilor Baltice va fi a doua etapă a planului urzit de liderul de la Kremlin.

Președintele a făcut o evaluare asupra viitorului instabil al securității europene în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive și expansive.

Vladimir Putin, cu ochii și pe Republica Moldova

El a spus că toate rezultatele războiului de 27 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei vor duce probabil la mai multe vărsări de sânge, deoarece Kremlinul este ghidat de „resentimentele pentru imperiul pierdut”.

Letonia şi-a ales noul președinte. Edgars Rinkevics este primul şef de stat gay care ocupă această funcție

Sursa: Twitter

„Dacă Rusia simte că a câștigat în Ucraina, tentația va fi ca ea să continue… dacă simte că a fost învinsă, dorința va fi de răzbunare”, a spus Rinkevics.

Iar „primele ținte” ale misiunii lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic vor fi cucerirea Moldovei și a regiunilor Caucazului și Asiei Centrale, a mai spus el. Această acaparare de terenuri ar putea include țări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, precum și Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan – toate acestea fiind ținte susținute ale influenței rusești.

Ordinea de securitate a Europei va fi amenințată pentru „ani, dacă nu chiar decenii de acum înainte”, a avertizat Rinkevics în timpul vizitei sale de trei zile în Marea Britanie din această săptămână.

Avertismentul președintelui Letoniei

După întâlnirea cu regele, Rinkevics a spus că mica sa națiune luptă deja împotriva unui „război hibrid” purtat de Kremlin.

„Se teme Letonia de un atac rusesc? Trebuie să fim pregătiți pentru toate tipurile de scenarii”, a afirmat Rinkevics.

El nu crede că există o „amenințare iminentă” a unei invazii rusești în Letonia „în următorii ani”, datorită umbrelei de securitate a NATO. Cu toate acestea, îngrijorarea sa a fost valurile de atacuri hibride lansate pentru a destabiliza țara sa.

Rusia operează din ce în ce mai mult în această „zonă gri”.

„Rusia ne testează frontierele, comite atacuri de sabotaj, serviciile noastre de securitate lucrează non-stop, au avut loc multe arestări… cetățenii sunt recrutați pe rețelele de socializare… și falsuri profunde interferează cu campaniile electorale”, conform gazetadechisinau.md.