Președintele Taiwanului Tsai Ing-wen și-a dat demisia din funcția de șef al Partidului Popular Democrat (DPP), aflat la guvernare, după ce a avut rezultate slabe la alegerile locale.
Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, şi-a anunţat sâmbătă demisia din poziţia de lideră a Partidului Popular Democrat (DPP), asumându-şi astfel responsabilitatea pentru prestaţia slabă a acestei formațiuni la alegerile locale din Taiwan. Tsai Ing-wen a mai declarat în discursul televizat că acceptă rezultatele alegerilor şi a recunoscut eşecurile partidului său la nivel local.
Votul a atras atenția globală, pe măsură ce Taiwanul devine un punct de foc geopolitic mai mare între China și SUA. Președintele Tsai a încadrat alegerile ca un drept pentru democrație pe fondul tensiunilor în creștere cu China.
Guvernul chinez vede Taiwanul ca o provincie separatistă care, în cele din urmă, va face parte din țară
Însă mulți taiwanezi consideră că insula lor autonomă - cu propria sa formă de guvernare și un sistem democratic - este distinctă. Tensiunile au atins un vârf în august, când Beijingul a organizat exerciții militare uriașe în jurul Taiwanului, într-un protest împotriva vizitei președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, pe insulă.
De data aceasta, alegătorii din Taiwan au votat sâmbătă pentru a-şi alege primarii, consilierii şi alţi oficiali locali, iar potrivit rezultatelor finale DPP a reuşit să obţină victorii doar în cinci districte, în timp ce înainte de alegeri domina în şapte districte din totalul de 22 ale insulei.
Rivalul său, Partidul Naţionalist Chinez sau Kuomintang (KMT), de opoziţie, a obţinut controlul în 13 districte, faţă de 14 înainte de alegeri. În capitala Taipei a fost ales primar tot candidatul KMT, Chiang Wan-an - considerat un strănepot al lui Chiang Kai-shek, liderul KMT care a fugit în Taiwan în 1949, după pierderea războiului civil chinez.
Două partide cu două vederi diferite faţă de China
Există două partide politice principale în Taiwan și au abordări diferite față de China. Kuomintang (KMT), un partid de conservatori priviți în mod tradițional drept „porumbei” pro-China. Ei au susținut angajamentul economic cu China și au părut a fi în favoarea unificării, deși acum neagă cu fermitate că sunt pro-China.
Principalul lor rival este Partidul Popular Democrat (DPP) al președintei Tsai, care a câștigat cu succes la alegerile naționale din 2020. Ea a adoptat o poziție fermă față de China, spunând că Beijingul trebuie să-i arate respect Taiwanului și că Taipei nu se va lăsa în fața presiunilor.
Ea a fost realeasă cu promisiunea că va face față Beijingului. Localnicii au declarat la acea vreme pentru BBC că protestele din Hong Kong și represiunea ulterioară a Beijingului asupra drepturilor civile au stârnit îngrijorări în Taiwan.