Președintele șochează. Ce spune despre purtarea măștii de protecție

MASCA CHRURGICALA

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat vineri că nevoia de a purta mereu o mască în public nu a fost dovedită ştiinţific, la o zi după ce acest stat a înregistrat un nou record zilnic de cazuri de coronavirus.

Lopez Obrador a spus că medicii i-au spus că „nu trebuie să port o mască dacă păstrez o distanţă sănătoasă, iar în locurile unde este necesară sau este regula, ca să nu spun obligatorie, acolo o port". „În avion ţi se cere să o porţi şi am purtat-o", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă în statul Oaxaca, la care nu a purtat o mască.

Mexicul, a şasea cea mai afectată ţară din lume, a confirmat vineri 7.573 de noi cazuri de COVID-19, ceeea ce ridică bilanţul total la 378.285 de infectări şi 42.645 de morţi.

„La birou, primesc constant cetăţeni, lideri ai unor organizaţii sociale, politice, religioase sau economice şi ceea ce facem este de asemenea să păstrăm o distanţă sănătoasă", a spus Lopez Obrador.

Preşedintele de stânga a criticat „autoritarismul politicienilor" care au impus izolarea obligatorie şi a spus că mexicanii „s-au comportat foarte bine" într-un regim de carantină voluntară.

De asemenea, preşedintele a mai spus că există semne că pandemia „pierde din putere puţin câte puţin” în Mexic.

Împrumutați de China ca să le cumpere vaccinul

China a promis un împrumut în valoare de 1 miliard de dolari ţărilor din America Latină şi Caraibe pentru a le ajuta să aibă acces la vaccinul ei anti-COVID-19, a anunţat Ministerul de Externe mexican.

Anunţul a fost făcut miercuri noapte după o videoconferinţă prezidată de miniştrii de externe chinez şi mexican, cu participarea altor 12 ţări din America Latină şi bazinul Caraibilor.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a anunţat că „vaccinul dezvoltat în ţara sa va fi un bun public cu acces universal", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei mexicane, Marcelo Ebrard.

China „va aloca un împrumut de 1 miliard de dolari pentru susţinerea accesului naţiunilor din regiune la antidot", a precizat ministerul într-un comunicat.

Argentina, Barbados, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicană, Ecuador, Panama, Peru, Trinidad şi Tobago, precum şi Uruguay au participat la întâlnirea virtuală, care a avut loc pentru "consolidarea cooperării internaţionale împotriva COVID-19".

Aproximativ 150 de proiecte de vaccin sunt în derulare la nivel mondial pentru prevenirea virusului, care a ucis peste 600.000 de persoane.

China, care este printre ţările ce lucrează la vaccin, a donat sau vândut materiale medicale către naţiuni din America Latină inclusiv Mexic şi Venezuela, în cadrul a ceea ce a fost numită "diplomaţia cu mască".

Sursa: Agerpres