Aleksandar Vučić a lăudat sârbii și bunăstarea economică a Serbiei împreună cu evoluția constantă a țării începând cu 2014, când acesta a fost numit premier. Președintele sârb nu s-a putut abține să nu dea exemple negative și a menționat vecinii precum Bulgaria și România care, în trecut, potrivit acestuia depășeau nivelul economic al Serbiei.
„Când am fost numit premier (2014), Bulgaria avea datoria publică de 22% din PIB, iar Serbia de 79% din PIB. Astăzi Serbia are datoria publică de 55% din PIB, iar Bulgaria se apropie de aceeași valoare a datoriei publice, la fel și România”,a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić în discursul său anual către națiune.
„Priviți cât a crescut datoria publică a Croației în ultimii ani și cu toate greutățile Serbia nu a primit nici opt, nici 10, nici 20, nici 50 de milioane de euro de la UE” – a spus Vučić, adăugând că este suficient să privești Belgradul, care în raport cu alte capitale din vecinătate a arătat de Anul Nou ca o metropolă, iar sârbii au călătorit mai mult decât oricând în Austria, Spania, Franța sau Emirate.
„Serbia este tot mai bogată și mai puternică și oamenii simt” – a declarat Vučić, adăugând că acum pentru cetățeni cea mai mare problemă este poluarea, dar acum 35 de ani era rata șomajului.
Tensiuni între Serbia și Croația
În vizită la Zagreb, ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a făcut apel în favoarea dezvoltării unor relații bune între Serbia și Croația, după ani de tensiuni între cele două țări care, până în 1991, au făcut parte din Iugoslavia, dezintegrată în urma unor războaie succesive, potrivit Swissinfo.
Serbia, țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană (UE), și Croația, membră a UE și a NATO, sunt rivali istorici în Balcani, iar relațiile lor au fost tensionate de la războiul croat (1991-1995), în ciuda încercărilor de dezgheț. Dacic a declarat că prezența sa la Zagreb a fost „un mesaj puternic despre necesitatea dialogului și redefinirea relațiilor actuale”.
Precizând că vizita sa în capitala croată este o inițiativă a președintelui sârb Aleksandar Vucic, el a declarat că relații mai bune „sunt în interesul celor două popoare, dar și al regiunii balcanice". El a făcut apel la politicienii din cele două țări să condamne scenariul urii și atacurilor motivate etnic pentru a promova încrederea.
Călătoria lui Dacic la Zagreb, însoțit de ministrul sârb al integrării europene, Tanja Miscevic, și de ministrul sârb al drepturilor omului și al minorităților, Tomislav Zigmanov, reprezentant al minorității croate, este văzută în Serbia ca un pas în îmbunătățirea relațiilor bilaterale, deși de data aceasta nu sunt planificate întâlniri politice. Plenkovic a declarat că Croația a fost victima agresiunii regimului lui Slobodan Milosevic, liderul sârb din anii '90, care a lăsat o moștenire gravă în relațiile dintre cele două țări.