Preşedintele pune TVR în braţele democrat-liberalilor

Preşedintele pune TVR în braţele democrat-liberalilor

Traian Băsescu le-a dat ieri PDL-iştilor enervaţi că sunt „tocaţi” la televiziuni undă verde pentru transformarea TVR în tribuna mesajelor pozitive.

Tonul l-a dat, potrivit unor surse participante la discuţii, vicele democrat-liberal Ioan Oltean, care s-a plâns că partidul nu are pârghii de comunicare eficiente. Vina a fost întoarsă însă imediat de preşedinte în tabăra parlamentarilor partidului care n-au reuşit până acum să adopte noua lege de funcţionare a Televiziunii Publice. Concluzia prezidenţială: „Trebuie să avem şi noi un canal de comunicare”.

TVR nu se mai depolitizează

Băsescu a explicat că, dacă iniţial, după demiterea lui Alexandru Sassu, era dispus să aştepte numirea unui nou consiliu de administraţie după noua lege, pe principiul depolitizării, acum şi-a schimbat punctul de vedere. Motivul: parlamentarii s-au dovedit „incapabili” să modifice actul normativ într-un interval de timp care să-l satisfacă.

„Îmi retrag punctul de vedere. Trebuie să avem şi noi un canal de comunicare”, le-a spus Băsescu parlamentarilor PDL, cerând ca numirile să se facă pe vechea lege, „în cel mai scurt timp posibil”. Potrivit unor surse din PDL, ultima strigare pentru noua lege a audiovizualului ar urma să fie astăzi în Comisia de cultură din Senat. Şansele sunt însă minime ca legea să fie adoptată până la sfârşitul acestei sesiuni, în condiţiile opoziţiei de până acum a PSD şi a PNL.

Compromisul pe care PDL-iştii l-au făcut în discuţiile neoficiale cu sindicatele din TVR ar fi includerea a doi salariaţi ai Televiziunii Publice între cei 13 membri ai CA. 11 urmează să rămână la mâna parlamentului, care să opereze numirile la propunerile unor ONG-uri. Dintre aceştia, unul este rezervat UDMR şi altul grupului minorităţilor.

Pe vechea lege, aşa cum i-a încurajat Băsescu, numirile se fac politic, iar puterea ar obţine detaşat majoritatea. Opţiunea PDL pentru şefia TVR rămâne Robert Turcescu.

Ministerele şi contractele mogulilor

Soluţia lui Băsescu i-a entuziasmat pe PDL-işti. „Orice instituţie publică trebuie asumată politic. Ce-i asta cu societatea civilă?!”, a comentat ulterior deputatul Silviu Prigoană. Prigoană a fost, de altfel, şi cel care i-a reproşat lui Emil Boc, în discuţiile de la grupul parlamentar, că ministerele alimentează „televiziunile mogulilor cu bani publici”.

Exemplul său a fost contractul Realitatea TV cu Ministerul Dezvoltării, încheiat în vremea lui Vasile Blaga şi plătit de Elena Udrea. „Vedeţi că dă cineva în Blaga pe la Realitatea?”, a comentat Prigoană.

Sulfina Barbu a venit şi ea cu exemple de la Mediu. „Să-mi prezentaţi o listă cu toate contractele de la Mediu şi de la Dezvoltare”, a pus Boc capac subiectului.

Ne puteți urmări și pe Google News