Președintele Poloniei, încurcat de COVID-19, va tremura în turul II

Președintele Poloniei, încurcat de COVID-19, va tremura în turul II sursa foto. EVZ

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia confirmă rezultatele sondajelor din ultimele zile, propulsând în finală pe președintele conservator în funcție și pe liderul progresist al opoziției.

Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda (foto), s-a clasat pe primul loc în alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică, cu 41,8% din voturi, potrivit unui sondaj Ipsos.

În turul al doilea, Andrzej Duda îl va înfrunta pe candidatul liberal şi primar al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, creditat cu 30,4% din voturi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezultatul primului tur de scrutin este cel scontat, confirmând ascensiunea specatuloasă a lui Trzaskowski în ultima perioadă.

Pentru turul al doilea, programat în data de 12 iulie, peste două săptămâni, sondajele îi dau pe cei doi candidați la egalitate.

Andrzej Duda este un conservator convins, adept al valorilor catolice, în vreme ce Rafal Trzaskowski este un exponent al noii Stângi progresiste europene.

În timp ce primul s-a erijat în apărătorul familiei tradiționale, al doilea nu s-a sfiit să prezinte o Cartă a drepturilor LGBT.

Interesant este că alegerile prezidențiale ar fi trebuit inițial să aibă loc în luna mai, dar ele au fost amânate din cauza epidemiei de COVID-19.

Dacă în mai, Andrzej Duda ar fi obținut fără emoții un nou mandat, așa cum arătau sondajele (unele dându-l câștigător chiar din primul tur), în răgazul obținut, Stânga a putut răsturna masa de joc și a reface cărțile.

Formațiunea de opoziție Platforma Civică a avut suficient timp pentru a o înlocui pe candidata sa inițială, Malgorzata Kidawa-Blonska, fără nici o șansă în sondaje, cu mult mai charismaticul Rafal Trzaskowski.

Acesta a realizat un adevărat tur de forță în campania electorală, vizitând și câte cinci orașe pe zi. Primarul Varșoviei și-a asumat de la bun început ideea că nu poate câștiga cu ideile sale progresiste electoratul rural, catolic și conservator prin definiție, așa că s-a concentrat exclusiv pe cel urban și mai ales pe tineret.

Andrzej Duda a efectuat în urmă cu câteva zile o vizită la Washington, unde a fost primit de Donald Trump, care i-a dat asigurări că va suplimenta numărul trupelor americane din Polonia. O măsură despre care Duda spera să fie decisivă pentru victoria sa, dată fiind repulsia și temerile polonezilor față de Rusia.

Dar acest avantaj nu a fost suficient, astfel că Duda va trebui să tremure și să transpire în turul II.