Evenimentul Zilei > International > Președintele POLONIEI vrea schimbarea Constituției, pentru că expresia „comandant suprem al forțelor armate” nu se reflectă în practică”
Președintele POLONIEI vrea schimbarea Constituției, pentru că expresia „comandant suprem al forțelor armate” nu se reflectă în practică”

Președintele POLONIEI vrea schimbarea Constituției, pentru că expresia „comandant suprem al forțelor armate” nu se reflectă în practică”

Președintele polonez, Andrzej Duda, vrea organizarea unui referendum în noiembrie 2018, referitor la schimbarea Constituției țării.

Andrzej Duda a declarat, ieri, că vrea să fie organizat un referendum în noiembrie 2018, pentru a se vedea dacă populația este de acord cu schimbarea Constituției, după 20 de ani, dar nu se știe clar deocamdată ce fel de modificări urmărește, scrie Euractiv.

Duda a declarat anterior că echilibrul puterilor în actuala Constituție, prima după căderea comunismului, este incorectă.

El a evitat să precizeze ce anume ar dori concret să schimbe la document, deși a sugerat că președintele este comandant suprem al armatei doar cu numele.

„Am să cer Senatului  (Camera superioară a Parlamentului) să organizeze un referendum în 11 noiembrie 2018, pentru a schița fundația viitoarei Constituții”, a spus Duda, la postul public de televiziune. Data de 11 noiembrie este Ziua Independenței Poloniei.

Președintele Duda (45 de ani), un aliat al artidului conservator Lege și Justiție (PiS), a declarat anterior că ar dori ca polonezii să decidă dacă este nevoie sau nu de o nouă Constituție. Actuala Constituție a fost adoptată în aprilie 1997.

„În multe cazuri, după părerea mea, diviziunea puterilor a fost făcută incorect” în Constituția din 1997, a spus Duda la postul de radio Radio Dla Ciebie, la începutul acestei luni.

El a explicat că deși Constituția stipulează că președintele este comandant suprem al forțelor armate, în practică lucrurile stau foarte diferit.

„Președintele poate propune, sugera, diferite inițiative, dar dacă ministrul (Apărării) nu este de acord, atunci președintele este, în acest caz, împiedicat. Poți să spui astfel: fraza „comandant suprem” nu este reflectată în practică”.

11 noiembrie 2018 va marca a 100-a aniversare a recâștigării independenței Poloniei, după 123 de ani în care a fost împărțită între Imperiului Rus, Regatul Prusiei și Imperiul Habsburgic.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.