Președintele Poloniei acuză Germania că face jocul Rusiei în domeniul gazelor. Duda a cerut Germaniei să renunțe la construcția gazoductului Nord Stream 2

Președintele Poloniei acuză Germania că face jocul Rusiei în domeniul gazelor. Duda a cerut Germaniei să renunțe la construcția gazoductului Nord Stream 2

În cursul vizitei sale la Berlin, președintele polonez Andrzej Duda a cerut Germaniei să renunțe la construcția gazoductului Nord Stream 2, relatează radioul de stat polonez.

Cea de-a doua conductă de gaze care va trece pe sub Marea Baltică, va duce la debalansarea "echilibrului energetic", a declarat acesta  în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele german Frank-Walter Steinmeier  care a avut loc săptămâna aceasta la Berlin.

Potrivit lui Duda, noua conductă va conduce la poziția dominantă a unui singur furnizor și va complica aprovizionarea cu energie a unui număr de țări din Europa de Est.

"Suntem surprinși de lipsa de voință a Comisiei Europene de a-și exprima poziția negativă (privind proiectul Nord Stream 2)", a declarat Duda și a subliniat că este mai degrabă o chestiune politică decât o chestiune socială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Duda a afirmat  faptul că Polonia nu consideră că este necesară construirea conductei Nord Stream 2, deoarece țările europene pot cumpăra mai mult gaz natural lichefiat. El a subliniat oferta Statelor Unite de a vinde gaz natural lichefiat. La rândul său, Steinmeier a declarat că decizia de achiziționare a gazelor lichefiate nu este una politică, ci una  economică.

 Nord Stream 2 reprezintă o alternativă  la tranzitul de gaz rusești prin Ucraina, această țară rămânând fără o importantă sursă de venit odată cu construcția noului gazoduct.

Construcția conductei de gaze Nord Stream 2 este așteptată să se finalizeze până la sfârșitul anului 2019. Conducta cu o lungime de 1220 km se va întinde de-a lungul bazinului Mării Baltice de pe coasta rusă până la coasta Germaniei. Capacitatea fiecăreia dintre cele două linii este de 27,5 miliarde metri cubi pe an.