Compensațiile se vor acorda pentru o perioadă de 45 de zile. Indemnizația va fi de 85% din media veniturilor brute realizate în ultimele șase luni de către aparținător. Noua lege intră în vigoare în două luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, 15 februarie, legea care reglementează concediile și indemnizațiile pe care le primesc persoanele care au în îngrijire bolnavi de cancer cu vârsta peste 18 ani.
Acestea se acordă pentru o perioadă de 45 de zile și pentru o singură persoană. Vechea lege prevedea aceste compensații doar pentru persoanele care aveau în îngrijire copii bolnavi de cancer.
Indemnizația va fi de 85% din media veniturilor brute realizate în ultimele șase luni de către aparținător. Concediul medical va fi acordat de medicul specialist.
„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient", se arată în noua lege.
Ședințe de terapie
Legea mai prevede că atât bolnavul de cancer, cât și persoana care îl îngrijește au dreptul la o ședință gratuită de consiliere psihologică.
„În fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică. De aceleaşi drepturi beneficiază şi pacientul cu afecţiuni oncologice.
În situaţia pacientului cu afecţiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz“, se mai arată în actul normativ.
Banii pot fi transferați peste hotare
Banii se pot transfera și în alte țări, dacă aparținătorul bolnavului de cancer nu are domiciliul în România. „Indemnizaţiile se pot transfera în ţările în care asiguraţii îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte", se mai arată în lege.
Legea va intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Prevederile referitoare la ședințele de terapie psihologică se vor aplica la un an de la publicarea actului normativ.