Invitația surpriză transmisă de Kim Jong-un președintelui sud-coreean Moon Jae-in de a vizita Phenianul a creat o presiune și mai mare asupra Sudului, de a fi un negociator mai dur cu Nordul.
Moon a răspuns precaut, spunând că cele două părți ar trebui să creeze condiții pentru un viitor summit.
Liderul liberal a susținut de mult o politică de angajament cu Phenianul, pentru găsirea unei soluții pașnice, pentru a se pune capăt impasului creat de programul balistic și cel nuclear al Nordului.
SUA, însă, a adoptat un ton ferm sub președinția lui Donald Trump, pentru a se asigrua că Nordul nu va dezvolta capacități nucleare cu care ar putea lovi America.
Dacă Moon va accepta oferta lui Kim fără a transmite clar că summitul trebuie să contribuie la încheierea programului nuclear al Nordului, riscă să supere aliații Sudului, SUA și restul comunității internaționale, spun analiștii americani, citați de Korea Herald.
„Moon ar trebui să insiste pe agenda summitului care să includă problema denuclearizării, sfidarea Nordului la adresa comunității internaționale și amenințări la adresa vecinilor săi, subliniind că sancțiunile vor continua atâta timp cât comportamentul lor continuă”, a spus Bruce Klingner, cercetător la Fundația Heritage. „Atunci un astfel de summit nu ar fi o problemă pentru Washington”, a adăugat el.
Dar dacă președintele sud-coreean va fi de acord să „se angajeze la fel de naiv ca predecesorii săi în acțiuni politice”, Seulul va lucra „împotriva consensului internațional referitor la pedepsirea Phenianului pentru repetate încălcări ale rezoluțiilor ONU”.
Coreea de Nord are interdicție din partea Consiliului de Securitate al ONU, în repetatwe rânduri, de a testa arme nucleare și tehnologie balistică. Totuși, regimul sfidează aceste avertismente și a testat deja de șase ori tehnologia nucleară, anul trecut, și de tre i ori rachetele balistice.
Robert Manning, cercetător la think tankul Atlantic Council, a cerut ca Moon „să devină serios urgent”, pentru că deja Seulul a făcut Phenianului prea multe concesii, primind o delegație la Jocurile Olimpice de la PyeongChang.
Dacă va avea loc al treilea summit inter-coreean, ar trebui ca acesta să se bazeze pe un moratoriu privind testele nucleare, așa cum este prevăzut în acordurile de reconciliere dintre cele două Corei, în 1991, iar Nordul să accepte denuclearizarea și să fie dornic să discute cu SUA.
Bruce Bennett, analist la RAND Corp. a mers și mai departe cu explicațiile: „Așa cum înțeleg eu cultura orientală, liderul slab merge să viziteze liderul puternic, pentru a-și arăta supunerea. Nu cred că președintele Moon ar trebui să facă asta; Kim Jong-un vrea să aibă o mare victorie în plan intern. Cred că Moon ar trebui să-l invite pe Kim la Seul, argumentând că summiturile din 2000 și 2007 au avut loc la Phenian și este rândul Seulului să fie gazdă”.