Decizie importantă luată de Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA). A fost interzis temporar orice foraje de petrol sau gaze într-o arie decretată refugiu naţional al faunei arctice. Astfel s-a anulat una dintre ultimele decizii pe care le-a luat Donald Trump înainte de-a preda mandatul.

Decizie luată de președintele SUA; Joe Biden: se suspendă forajul de petrol și gaze într-o zonă arie din Arctica

Departamentul Internelor vrea să efectueze analiză completă a consecințelor de mediu ale concesiunilor acordate la începutul lui ianuarie, cu două săptămâni înainte de instalarea democratului Joe Biden la Casa Albă, pentru exploatarea unor parcele în cea mai mare zonă naturală protejată din Statele Unite, conform Agerpres.

În funcţie de rezultatele la care se va ajunge, administrația Biden va decide să mențină concesiunile în forma inițială, să le anuleze sau să impună măsuri suplimentare pentru protejarea mediului în această zonă, unde trăiesc în special urşi şi caribu, dar şi lupi şi păsări migratoare.

Companiile petroliere insistă de mulți ani să foreze în acea zonă. Care este motivația

De mai bine de trei decenii, companiile petroliere şi oficialii din Alaska fac presiuni pentru a putea exploata resursele de hidrocarburi din acest refugiu național. În sprijinul acestui demers s-a spus că astfel se vor crea locuri de muncă şi vor fi generate venituri pentru SUA.

În baza unei legi ce a fost votată în anul 2017 de către Congresul Americii, Departamentul Internelor a aprobat în august un program ce deschidea calea pentru foraje pe 6.500 km2 într-o zonă de coastă la Oceanul Arctic. Refugiul acoperă în total peste 78.000 km2.

Ce a promis liderul de la Casa Albă în campania electorală din SUA

În campania electorală, președintele Joe Biden a dat asigurări că va lua măsuri pentru a garanta în mod permanent protejarea zonei şi a impus un moratoriu într-un decret în prima sa zi la Casa Albă. Decizia luată, marți, este o etapă importantă, în realizarea acestei promisiuni, a spus Gina McCarthy., consiliera naţională pentru climă.

La începutul anului, liderul de la Casa Albă a decretat şi un moratoriu privind acordarea de noi concesiuni pentru foraje de petrol şi gaze pe terenurile şi în apele aflate în proprietatea guvernului.