Preşedintele israelian cere oprirea reformei judiciare după manifestaţii de masă

Benjamin Netanyahu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a fost demis de Benjamin Netanyahu duminică, a doua zi după ce a cerut o pauză de o lună în procesul de reformă judiciară controversat dorit de guvern. Această decizie a provocat o nouă revoltă a străzii. Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a îndemnat şi el guvernul să oprească "imediat" procesul legislativ.

Mii de persoane au manifestat la Tel-Aviv în noaptea de duminică spre luni după demiterea de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului apărării, Yoav Gallant, partizan al unei pauze în reforma judiciară controversată dorită de guvern.

Potrivit poliţiei, manifestanţii au afluit - după anunţul demiterii lui Yoav Gallant - spre strada Kaplan, în centrul Tel-Avivului, epicentrul protestelor de la prezentarea, în ianuarie, a proiectului de reformă care divizează ţara. 

Statele Unite s-au declarat "profund îngrijorate" şi au subliniat "necesitatea urgentă a unui compromis". "Valorile democratice au fost întotdeauna şi trebuie să rămână o caracteristică a relaţiilor dintre Statele Unite şi Israel", a avertizat purtătoarea de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, Adrienne Watson.

Ea a mai subliniat că "schimbările fundamentale pentru un sistem democratic ar trebui făcute cu o bază de sprijin popular cât mai largă posibil".

Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a cerut luni, 27 martie, guvernului să oprească "imediat" procesul legislativ, "în numele unităţii poporului israelian", într-un mesaj pe Twitter.

 "Decizie periculoasă"

Cu această reformă, guvernul, unul din cele mai de dreapta din istoria Israelului, urmăreşte să crească puterea aleşilor faţă de cea a

magistraţilor. Dar potrivit detractorilor săi, proiectul pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

Benjamin Netanyahu şi aliaţii săi de extremă dreapta şi ultra-ortodocşi o consideră necesară pentru a stabili un raport de forţe echilibrat între aleşi şi Curtea supremă, pe care o consideră politizată.

Sâmbătă, Yoav Gallant, deşi din acelaşi partid de dreapta ca şi Benjamin Netanyahu, Likud, a spus că se teme că o continuare a divizărilor în sânul populaţiei pe acest dosar va duce la o adevărată ameninţare pentru securitatea Israelului", şi a cerut o pauză de o lună în procesul legislativ.

Anunţul demiterii sale a dus la demisia consulului general al Israelului la New York, Asaf Zamir. Diplomatul a calificat pe Twitter demiterea ministrului drept "decizie periculoasă" care l-a convins că nu mai poate continua să reprezinte acest guvern.

La Tel-Aviv, manifestanţii au incendiat pneuri duminică seara, a arătat poliţia într-un comunicat. Un jurnalist al AFP a văzut că manifestanţii au dat foc la o canapea de lemn şi au blocat o autostradă. Purtând drapele în culorile albastru şi alb, manifestanţii au scandat lozinci precum "Bibi, valea!", folosind porecla lui Benjamin Netanyahu.

Alte manifestaţii spontane au avut loc în faţa reşedinţei prim-ministrului, la Ierusalim, ca şi în alte oraşe din ţară precum Haifa (nord) şi Beer Sheva (sud), potrivit media locale.

 Prim-ministrul, o "ameninţare pentru securitate"

"Securitatea Israelului a fost întotdeauna şi va rămâne misiunea vieţii mele", a reacţionat Yoav Gallant pe Twitter.

În ajun, el ceruse "oprirea procesului legislativ" timp de o lună, înaintea unei săptămâni cruciale care ar urma să fie marcată de alte dispoziţii legislative şi de noi manifestaţii de masă, la apelul organizatorilor mişcării de protest care au cerut să se "paralizeze" ţara. "Sunt legat de valorile Likudului [...] dar schimbările majore la nivel naţional trebuie făcute prin intermediul concertării şi dialogului", declarase ministrul sâmbătă, cerând în acelaşi timp oprirea manifestaţiilor.

"Netanyahu îl poate demite pe Gallant, dar el nu poate demite realitatea şi poporul Israelului, care se opune nebuniei coaliţiei", a scris pe Twitter şeful opoziţiei, centristul Yaïr Lapid. "Prim-ministrul Israelului este o ameninţare pentru securitatea Israelului", a adăugat el. 

El salutase sâmbătă afirmaţiile lui Yoav Gallant, numindu-le "pas curajos" [...] pentru securitatea Israelului".

Doi deputaţi ai Likud şi-au exprimat de altfel sprijinul pentru Yoav Gallant sâmbătă, ridicând astfel întrebarea dacă guvernul ar putea conta pe majoritate dacă ar trece la vot

 "Sfidarea curţii"

Deputaţii israelieni ar urma să se pronunţe în zilele următoare pe unul din elementele centrale ale reformei aflate în centrul îngrijorărilor detractorilor săi, care prevede schimbarea procesului de numire a judecătorilor.

Într-un discurs retransmis la televiziune joi seara, Benjamin Netanyahu, care fusese retras până acum faţă de acest dosar, s-a angajat să "pună capăt divizării din sânul poporului", subliniindu-şi hotărârea de a face să avanseze reforma.

A doua zi, a fost chemat la ordine de către justiţie, care a considerat "ilegală" intervenţia sa publică, ţinând cont de procesele sale pentru corupţie, în desfăşurare.

Şi duminică, Curtea supremă i-a dat prim-ministrului termen o săptămână să răspundă petiţiei unui ONG care cere să fie sancţionat pentru "sfidarea curţii" după acest discurs.

Potrivit petiţiei Mişcării pentru un guvern de calitate în Israel, consultată de AFP, Benjamin Netanyahu, inculpat într-o serie de afaceri de corupţie, a încălcat un acord încheiat cu justiţia potrivit căruia un prim-ministru inculpat nu are dreptul sa acţioneze într-un domeniu care l-ar putea pune în situaţia de conflict de interese, conform unei hotărâri a Curţii supreme din 2020.

https://www.france24.com/fr/moyen-orient/20230327-le-président-israélien-demande-l-arrêt-de-la-réforme-judiciaire-après-des-manifestations-massives 

Traducere: Gabriela Sîrbu