"Statele Unite, sub actuala sa guvernare, resping însăși ideea unei comunități internaționale". Cu aceste cuvinte clare, președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a deschis Conferința de Securitate de la Munchen. Șeful statului german a lansat, vineri, un mesaj clar către principalul aliat transatlantic al Republicii Federale Germania de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Conferința de Securitate, desfășurată anual în capitala Bavariei, se confruntă în ediția sa actuală cu criza arhitecturii internaționale născută după căderea Zidului Berlinului și prăbușirea Uniunii Sovietice, precum și cu retragerea treptată a Statelor Unite ca putere hegemonică și a cărei cea mai bună expresie este victoria lui Donald Trump la alegerile SUA din 2017 cu deviza lui "America mai întâi".
"An de an, ne îndepărtăm de obiectivul unei colaborări internaționale pentru a realiza o lume în pace", a declarat Steinmeier, care înainte de a ocupa actuala funcție prezidenţială a fost ministrul de Externe al Partidului Social Democrat German și cunoaște bine limbajul diplomatic și logica marilor puteri.
La începutul discursului său de la Munchen, Steinmeier a avertizat că vorbele sale ar putea să se îndepărteze oarecum de prudența tipică a limbajului diplomatic pentru a lansa ulterior săgeți în diverse centre ale puterii politice și militare de pe planetă. O critică atât de deschisă la adresa rolului Statelor Unite pe plan internațional, totuşi neobişnuită în politica federală germană, fapt demonstrat şi de relațiile incomode existente în prezent între Washington și Berlin.
Cuvintele lui Steinmeier au provocat chiar și expresii ocazionale de surpriză în public, precum cea a lui Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților SUA și una dintre marile critici ale președintelui Trump.
În timp ce Administrația Trump continuă să parieze pe unilateralism și histrionismul diplomatic, Germania încearcă să sublinieze necesitatea recuperării mecanismelor colective de securitate internațională. Așa-numita conferință internațională a Libiei, ținută în ianuarie în capitala Germaniei pentru a încerca oficial să ofere o ieșire negociată la războiul civil din țara arabă, este un exemplu în acest sens.
Criticile lui Steinmeier nu s-au îndreptat doar către Washington, ci și către alte două puteri militare și politice: Rusia, moștenitoare a fostului imperiu sovietic, și China, a cărei ascensiune în ultimele decenii o face să aspire la succesiunea Statelor Unite ca viitoare putere hegemonică globală.
Steinmeier a acuzat Moscova că a încălcat dreptul internațional după transformarea frontierelor din Europa de Est, cu mențiunea directă a anexării Crimeei, precum și Beijingul pentru că îşi hărțuieşte minoritățile naționale. Președintele federal a numit aceste atitudini "extrem de periculoase".
Unul dintre subiectele abordate de participanții la summit a fost viitorul NATO, o organizație mondială care s-a născut în timpul Războiului Rece, a supraviețuit căderii Zidului Berlinului și se confruntă astăzi cu o adevărată criză de identitate. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat-o recent "în moarte cerebrală".
În mod previzibil, Macron a apărat din nou la München necesitatea fondării unei armate europene care să permită Uniunii Europene independența militară faţă de tutela americană. Un proiect care, în ciuda criticilor puternice pe care Steinmeier le lansează partenerului său american, continuă să genereze rezistență în Germania.
(Revista presei internațională a fost concepută de RADOR)