Preşedintele Germaniei Christian Wulff şi-a anunţat demisia din funcţie, în urma unui scandal declanşat după ce procurorii au cerut ridicarea imunităţii sale, relatează BBC.
Aliat al cancelarului german Angela Merkel, Christian Wulff este implicat într-un scandal, după ce a primit un împrumut pentru locuinţă, în timp ce era premier al landului Saxonia Inferioară. Angela Merkel şi-a anulat vizita în Italia (unde urma să se întâlnească, la Roma, cu premierul Mario Monti), pentru a rezolva criza politică internă şi va face în curând o declaraţie de presă. Ea a declarat că "regretă profund" demisia lui Wulff, pentru care are un mare respect. Presa germană spune că este vorba despre o criză fără precedent în Germania, de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Criza vine într-un moment nepotrivit, având în vedere problemele cu care se luptă zona euro şi Germania care încearcă să obţină consens asupra mecanismului finaniciar şi uniunea fiscală. Solicitarea Procuraturii: fără imunitate Procurorii germani au cerut Parlamentului să ridice imunitatea preşedintelui Christian Wulff, pentru a-l putea acuza că ar fi primit un împrumut privat, pentru a-şi cumpăra o casă. Politicianul, în vârstă de 52 de ani, şi-a cerut scuze pentru că a indus în eroare oficialii, în ceea ce priveşte un împrumut de 500.000 de euro din partea unei cunoştinţe, relatează şi Euronews. El a mai fost acuzat că a primit alte favoruri, precum călătorii cu avionul şi cazări gratuite, în vacanţe. Potrivit publicaţiei germane "Der Spiegel", un producător de film i-ar fi plătit o vacanţă într-un hotel de lux, în timp ce era premier al Saxoniei Inferioare. Procurorii din Hanovra, capitala landului Saxonia Inferioară, au anunţat, ieri, că există suficiente dovezi care indică faptul că preşedintele a acţionat incorect. "Am cerut, aşadar, preşedintelui Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului) să fie ridicată imunitatea şefului statului", a precizat procuratura.
Acţiunea este necesară, formal, pentru a putea fi începute procedurile legale contra lui Wulff, dar acestea nu înseamnă neapărat că el va fi inculpat. Comisia pentru imunitate parlamentară din Bundestag va discuta cererea procurorilor la o şedinţă din 27 februarie, precizezaă BBC. Lipsa încrederii Christian Wulff va fi înlocuit de Horst Seehofer din Uniunea Creştin-Socială (CSU), partidul bavarian aliat al CDU, precizează BBC. "După întâmplările recente, din ultimele zile, încrederea poporului german în abilitatea mea de a conduce a scăzut, ceea ce mi-a afectat foarte mult eficienţa", a spus Wulff, într-o scurtă declaraţie. "De aceea, nu mai este posibil ca eu să-mi exercit funcţia de preşedinte, acasă şi în străinătate, aşa cum ar trebui", a precizat el. "Mi-a făcut plăcere să exercit această funcţie", a precizat Wulff, în discursul său de patru minute, în care şi-a anunţat demisia. "Ţara noastră are nevoie de un preşedinte care să poată, nestingherit, să rezolve provocările imense, pe plan naţional şi internaţional", a mai spus politicianul, recunoscând că a făcut greşeli, dar precizând că a acţionat "în mod legal şi corect" în timpul exercitării funcţiilor oficiale. "Germania are nevoie de un preşedinte care să fie sprijinit prin încrederea populaţiei, nu doar de o majoritate, ci de o largă majoritate a cetăţenilor", a mai explicat oficialul german. Scandal de câteva luni Numele lui Wulff, ale cărui atribuţii sunt în special onorifice, se află în epicentrul unui scandal încă din luna decembrie, după ce presa germană a dezvăluit că șeful statului a luat un împrumut de 500.000 de euro de la soţia unui prieten cu care a avut relaţii de afaceri în 2008, când conducea guvernul landului Saxonia Inferioară, relatează BBC. Povestea a fost publicată în premieră de ziarul Bild, care spunea că Wulff a primit un împrumut de 500.000 de euro, cu dobândă preferenţială, din partea soţiei unui om de afaceri foarte bogat, în octombrie 2008.
Întrebat, ulterior, în Parlamentul local din Saxonia Inferioară dacă a avut legături de afaceri cu businessmanul Egon Geerkens, el ar fi răspuns "nu", fără a menţiona detaliile financiare din contractul cu soţia acestuia.
Preşedintele a fost aspru criticat şi pentru că a încercat să forţeze jurnaliştii de la Bild să nu publice dezvăluirea, încă de la început. S-a aflat apoi că a trimis un mesaj furios, pe telefonul redactorului-şef al publicaţiei, Kai Diekmann, spunând că "povestea nu poate fi publicată". Ulterior, Wulff i-a cerut scuze lui Diekmann. Personalitate marcantă a partidului conservator CDU, al cancelarului Angela Merkel, Wulff a reușit să fie ales președinte abia în al treilea și ultimul tur de scrutin, în Adunarea Federală, în iunie 2010. El l-a înlocuit astfel pe fostul președinte, Horst Koehler, care demisionase, în mai 2010, după ce făcuse câteva comentarii nepotrivite legate de militarii germani din Afganistan. Biografia lui Christian Wulff S-a născut la Osnabruck, în Germania de Vest, în 1959. A studiat la Universitatea din Osnabruck, unde şi-a întâlnit viitoarea soţie, pe Christiane. A devenit activ în Uniunea Creştin-Democrată la vârsta de 20 de ani. A candidat împotriva lui Gerhard Schroeder, care a devenit mai târziu cancelar, la funcţia de premier al landului Saxonia Inferioară, în 1990, dar a pierdut. A câştigat, însă, în 2003. A devenit unul dintre liderii importanţi ai CDU în 1998. A fost nominalizat şi susţinut pentru funcţia de preşedinte al Germaniei în 2010 şi a devenit, astfel, cel mai tânăr preşedinte al ţării, la doar 51 de ani. În 30 de zile trebuie să aibă loc o reuniune a Adunării Federale, care va alege un nou preşedinte. Până atunci, şeful Uniunii Creştin-Sociale, formaţiunea partener a partidului Angelăi Merkel, îşi va asuma această responsabilitate. Merkel a precizat că guvernul de coaliţie va discuta cu toate partidele politice, pentru a găsi un înlocuitor al lui Christian Wulff, care să fie acceptat de toate formaţiunile.